sporten.friidrett01.hovedbilde.110315

Med god trivsel, kommer gode resultater

Haugesund Idrettslag Friidrett satser som aldri før på skape et godt sportslig tilbud til barn, ungdom og senior i Haugesund. Og har hele 75 tretten og fjorten åringer som satser på friidrett.

Haugesund Idrettslag Friidrett satser som aldri før på skape et godt sportslig tilbud til barn, ungdom og senior i Haugesund. Og har hele 75 tretten og fjorten åringer som satser på friidrett.

Haugesund Idrettslag har gjennom Deep Ocean Arena og Haugesund Friidrettstadion fått et av Norges flotteste friidrettsanlegg.

– En hektisk byggeperiode ligger nå bak oss. Det sportslige utvalget i klubben vil fra nå av få en mer fremtredende rolle i klubben. Vi vil jobbe aktivt for å øke rekrutteringen, og satse på å bygge opp gode idrettsutøvere som kan hevde seg på høyt nivå. Selv om vi satser på toppene, er vi først og fremst en breddeklubb. Det gjør at vi vil legge opp den sportslige satsingen slik at alle kan møtes på sitt nivå, sier Eirik Apeland, sportslig leder i klubben.

Stort kull av 13-14 åringer

Tanken om breddeidretten kommer godt til syne blant alle 13-14 åringene i klubben.

– Hos oss skal alle være velkommen. Fokuset er ikke på hvor raskt de løper, eller hvor gode de er. Erfaringene vår tilsier at så lenge vi har stor bredde, vil de gode resultatene komme etter hvert. Derfor er hovedmålet vårt at alle skal trives på trening og legger opp til kjekke og varierte øvelser, sier Jostein Salemonsen, som er hovedtrener for 14-åringene.

Av en treningsgruppe på 75 tenåringer, er det cirka 65 som deltar aktivt i konkurranser, og hele 15 av utøverne er i forskjellige øvelser inne blant de ti beste i Norge i sin aldersklasse.

– Som trenere fokuserer vi veldig på at vi ikke skal sammenligne oss mot hverandre, men heller fokusere på egne ferdigheter og resultater. Fordelen hos oss, er at vi ikke trenger å toppe noe lag, men kan gi alle like muligheter. Vi ser at alle er veldig flinke til å oppmuntre hverandre, og ønsker å ha et godt og trygt miljø for alle. Ingen blir tvunget til å være med i konkurranser, og er velkommen uansett. I denne alderen er den fysiske utviklingen så forskjellig fra utøver til utøver, og den som er best i dag, er ikke nødvendigvis den beste om to år.

Kjekt å være med venner

sporten.friidrett02.bilde02.VELINA.110315

Velina Pavlova (12 1/2 år) har den fjerde beste tiden i Norge på 60 meter i sin årsklasse med 8,55. Men like viktig som å løpe, er det for henne å være sammen med venner på trening.

– Mamma mente jeg burde gjøre noe på fritiden min, og det gjorde at jeg begynte med friidrett for to år siden. Jeg synes det er kjekt å konkurrere, og spesielt konkurrere mot meg selv. Men like kjekt er det å være sammen med venner på trening, sier Velina.

Hun innrømmer litt motvillig at det er kjekt med de gode resultatene.

– Det er jo kjekt å sette nye rekorder, noe som gjør at jeg vil trene mer. Nå trener jeg to ganger i uken, og jogger litt i helgene.

Isak Hugdahl (12 1/2 år) begynte med friidrett fordi han elsket å løpe når han var liten. Nå har han holdt på i fem år, og synes det er gøy å stadig bli bedre og bedre.

– Jeg har lyst å bli kjemperask, og en dag bli med Ungdomsmesterskapet. Kjekkest av alt er det å slå de jeg kjenner i HIL, selv om det er to som slår meg av og til. Jeg blir ikke sur hvis jeg taper, men prøver heller å gjøre det bedre neste gang, sier Isak.

Leker på treningene

Salemonsen og de 6-7 andre trenerne som har ansvaret for 13-14 åringene legger vekt på variasjon og noe lek på treningene.

– Vi er heldige som har en aktiv foreldregruppe og voksne som er tilstede på treningene. Det krever god organisering for å gi alle et godt tilbud på sitt nivå. Barna selv er godt drilla i forhold til hva de skal gjøre, og er flinke til å gjøre det de får beskjed om. Selv om vi løper mye på trening, legger vi vekt på å variere øvelsene og har mer lekerelaterte øvelser. Jevnlig prøver vi også ha sosiale aktiviteter og noen ganger har vi enkel matservering.

Selv om trivselen er høy, regner treneren med at noen av tenåringene vil forsvinne etter hvert.

– Flere vil snart måtte velge hvilken idrett de vil satse på. Så unge som de er, har vi anbefalt dem å være med på andre aktiviteter. Å løpe kan bli ensformig i lengden, så det å drive på med andre idretter kan være positivt. Noen ganger har selv vi ballspill. Det er kjekt, men også forebyggende i forhold til skader.

Med hoved fokuset på trivsel kan det godt hende at det vil komme fram mange sterke friidretts-talenter fra HIL framover.

– Trivsel på treningene vil gjøre at vi klarer å skape et godt miljø. Eg godt miljø vil igjen gjøre at vi får bevart bredden, og ut fra det vil det komme gode resultater, slutter Salemonsen.