BEVISSTGJØRE: Alf Aronsen (t.v), Camilla Wang Pedersen og Svein Inge Strand Egeland håper Øyo-biblioteket kan gjøre folk mer bevisste på ulike samfunnsforhold.
BEVISSTGJØRE: Alf Aronsen (t.v), Camilla Wang Pedersen og Svein Inge Strand Egeland håper Øyo-biblioteket kan gjøre folk mer bevisste på ulike samfunnsforhold.

Vil bevisstgjøre publikum

Denne våren åpner Øyo-biblioteket filial i Haugesund. Med samtidsaktuell sakprosa ønsker Alf Aronsen, Svein Inge Strand Egeland og Camilla Wang Pedersen å få folk til å tenke over aktuelle problemstillinger.

Denne våren åpner Øyo-biblioteket filial i Haugesund. Med samtidsaktuell sakprosa ønsker Alf Aronsen, Svein Inge Strand Egeland og Camilla Wang Pedersen å få folk til å tenke over aktuelle problemstillinger.

– Vi ønsker å gjøre verden litt bedre. Klarer vi det er vi fornøyd, sier Egeland med et smil. Han påpeker at noe av målet til Øyo-biblioteket er å skape en mentalitetsendring hos de som møter opp for å høre på samtidsspørsmålene som blir tatt opp.  I løpet av våren skal det arrangeres tre møter med ulike tema. 19. mars settes fokus på arbeidslivs-spørsmål knyttet til lave flypriser og arbeidsforhold og arbeidsforhold innen hotellbransjen.

(Saken fortsetter under annonsen)

– Sakprosaen handler om ekte mennesker og hendelser. Dersom vi kan drive litt folkeopplysning og ekte servere historier er det opp til hver enkel hvordan de tolker det og hva de eventuelt vil gjøre. Forhåpentligvis kan vi bidra litt til en holdningsendring, sier Egeland.

Få frem viktige perspektiver

– Håpet vårt er at flere ønsker å lese sakprosa. Gjennom Øyo-biblioteket trekker vi frem noen dyktige forfattere. Eksempel vis kommer Pål Vegard Hagesæter, til oss første møtet. I sin bok problematiserer han flybransjen  og lavprisselskapenes pressing av kostnader gjennom blant annet stadig dårligere arbeidsvilkår, sier Aronsen. I følge han er dette viktige perspektiver som flere bør bli klar over i debatten om Helganes skal bli en lavprisflyplass.

– Reiseliv er noe det satses på lokalt. Og der kan både Hagesæter sin bok og Lotta Elstad sine fortellinger om dårlige arbeidsvilkår i den norske hotellbransje være viktige perspektiver som en bør ta inn over seg, forteller Aronsen.  Bakgrunnen for Øyo-biblioteket, som ble opprettet på Stord for to år siden, var et ønske om å løfte sakprosaen ut av skyggen.

– Litteraturarrangementer har fått en oppsving, men de fleste er dominert av skjønnlitteratur. Ikke at det er noe galt i det, men jeg følte at mange gode sakprosa-bøker havnet litt i skyggen og ønsket å sette fokus på sakprosaen, sier Aronsen, som er mannen bak Øyo-biblioteket.

Trigger sterke følelser

Han understreker at Øyo-biblioteket ikke nødvendigvis støtter meningene til alle forfatterne som inviteres, men at formålet er å presentere forfattere med innlegg i samtidsdebatten.

– Jeg syns det er spennende at sakprosabøker kan trigge sterke følelser og røre oss på en annen måte en skjønnlitteratur, sier Pedersen.  Hun syns det er synd at sakprosa lett blir hyllefyll uten at den treffer så mange lesere.

– Det er en lesbar sjanger for de fleste som ikke alltid krever så mye bak-kunnskaper som mange kan tro, forteller Pedersen.

I år arrangerer Øyo-biblioteket heldagsseminar for første gang. Lørdag 18. april setter de fokus på nyere litteratur om andre verdenskrig.

Vise den mørke historien

– Vi har fått med oss forfattere som viser en ny fremstilling av andre verdenskrig og viser at også Norge har en mørk del av krigshistorie, forteller Aronsen. Det tredje møtet tar for seg forholdene i Europa, både økonomiske og politiske og fortellinger fra mennesker som må klare seg under helt nye vilkår grunnet tøffe tider i sør-Europa.

Selv om vårprogrammet ikke er i gang helt enda, skal gjengen bak Øyo-biblioteket straks i gang med å sette sammen høstens program.

– Til høsten har vi også fått forespørsler om vi muligens kan bidra til et samarbeid med bLEST og Silk. Vårt mål er å løfte frem sakprosa og dersom andre som driver litteraturformidling ønsker bidrar vi gjerne til å få ut sakprosa til flere, smiler Aronsen.