Frank Krogh Kongshavn_profilbilde

Hva kan menn bli?

LEDER: «Det handler om at menn og kvinner skal ha de samme mulighetene, de samme rettighetene og være like mye verdt, og det er strengt tatt noe som burde angå begge kjønn.»

«Det handler om at menn og kvinner skal ha de samme mulighetene, de samme rettighetene og være like mye verdt, og det er strengt tatt noe som burde angå begge kjønn.»

LEDER (11.04.15): På søndag 8. mars markerte vi nok en gang kvinnedagen – verden over – og det er betryggende å se at det også i Haugesund finnes folk som tar denne begivenheten på alvor. For alle som er opptatt av rettferdighet og faktabasert kunnskap, finnes det knapt noe som er mer nobelt enn å fortsette kvinnekampen.

Tro det eller ei, er det mange som mener at kampen er over, eller at den aldri skulle ha funnet sted. Du finner dem overalt, i alle sosiale lag, og de tar ikke fem øre for å komme med påstander om at full likestilling allerede er oppnådd, eller at gutter og jenter er født med forskjellige egenskaper. Hvilket betyr at de enten er feilinformert eller simpelthen ikke har skjønt poenget.

Som Birgit Amalie Nilssen kommenterer i ukens avis, står vi overfor ufattelig store utfordringer før vi kan si at likestilling er innen rekkevidde, og mer er det ikke å si om den saken.

Til de som er opptatt av kultur- og naturskapte fenomener, vil jeg sitere en kronikk i Morgenbladet (27.02.15), med tittelen «Hva kan kvinner bli?», der litteraturprofessor Toril Moi tar et oppgjør Harald Eias NRK-program «Hjernevask» og spørsmålet om menneskers biologiske opphav:

«For alle oss som vil at kvinner skal ha muligheter til å leve liv med størst mulig spennvidde, for oss som fremdeles er nysgjerrige på hva kvinner kan bli, har det ingen hensikt å produsere store fortellinger om årsakene til dagens kjønnsforskjeller. ‘Født sånn, eller blitt sånn?’ var Hjernevask-seriens store spørsmål. Men det rette spørsmålet er et helt annet, nemlig ‘Skal det alltid være sånn?’»

I forlengelsen av det kan det også være fornuftig å stille spørsmålet: Hva kan menn bli? Det er jo ikke utelukkende for kvinnenes del at disse problemstillingene fortjener oppmerksomhet, ei heller for å tvinge noen til å bli noe de ikke vil være. Det handler om at menn og kvinner skal ha de samme mulighetene, de samme rettighetene og være like mye verdt, og det er strengt tatt noe som burde angå begge kjønn i like stor grad.

Mitt svar er enkelt: Vi kan bli feminister.

LES OGSÅ:

Ble kjent med andre sider av Syria

– Kvinner må slutte å være så godtakende