Antarctic Polar Circle Quest 4 - 16 February, 2009
Linn Karin satser på et sterkt lokalt apotek.

Henter barn og hønsefrikassé etter jobb

ASKI barnehagen med middagstilbud til travle foreldre.

Travle tirsdager: Kjøkkenet er i full gang med å forberede middagen til foreldre og barn. Her med Berit Kristin Langeland i spissen.

Aliz Bakonyi fryder seg over tirsdagene hos Aski barnehagen i Kopervik. Etter jobb kan hun hente både sønnen Nikolas og ferdiglaget middag til hele familien.

– Dette tilbudet er helt topp, spesielt når vi lever i en tidsklemme hvor det hele tiden er et jag etter mer tid. Endelig har vi en dag i uken hvor vi slipper å stå og stresse med middagen, i stedet kan vi komme hjem til dekket bord og tilbringe mer tid sammen med barna, sier Bakonyi.

Hver tirsdag kan 25 barnefamilier senke skuldrene og bruke tiden på noe helt annet enn å tilberede middag når en kommer hjem fra jobb. Middagstilbudet er et prøveprosjekt Aski barnehagen ønsker å kjøre frem mot sommeren.

– Vi ønsker å være et servicetilbud til foreldrene. Alle barnefamilier har en travel hverdag med fritidsaktiviteter og andre ting. Kanskje den dagen de kjøper middag her får de tid til noe annet, som å gå en ekstra lang tur eller leke mer med barna sine, sier barnehageleder i Aski, Mona Elin Aarø.

Kjapt, trygt og billig

Noen barnehager på Østlandet har allerede prøvd ut konseptet, men det er første gang i Karmøy kommune. Og etter bare tre uker opplever barnehagen å få fullbooket lister med foreldre som ønsker å få med både barn og middag hjem.

– Det øker hele tiden. I dag er det 29 voksne og 19 barn som står på listen. Det er det meste vi har hatt frem til nå. Vi regner med noen travle tirsdager på kjøkkenet fremover, forteller institusjons kokken,Berit Kristin Langeland.

– Hva koster maten?

– Middagen kommer både i voksen og barneporsjon, da koster det 70 kroner for voksen og 30 kroner for barn. Det skal være brukervennlige priser på maten. Målet er at det skal gå rundt, vi tenker ikke på å tjene penger på det, sier Aarø.

– Tror du dette tilbudet vil være med på å øke rekrutteringen til barnehagen?

– Vi håper jo at det skal ha en sånn virkning også. Det er jo kamp om barn og barnehageplasser i dag. Så vi håper det her kan være med på å gjøre vår barnehage mer attraktiv, sier Aarø.

Kortreist mat og husmannskost

Grønnsaker i alle farger pakkes ned og hønsefrikasseen tømmes over i bokser og plasseres i varmeskapet. På kjøkkenet er det ikke snakk om halvfabrikater, alt skal lages fra bunnen av og råvarene skal helst komme fra Karmøy.

– Vi er opptatt av å levere kortreist mat. Poter og gulrøtter kommer blant annet fra Ferkingstad. Vi ønsker å bruke de lokale leverandører som for eksempel Åkra Sjømat og åkrene på Ferkingstad, forteller Aarø og legger til.

– Her er det ikke noe som heter halvfabrikater, alt lages fra bunnen av. Når de laget saus til kjøttkakene forrige uke ble blant annet sausen laget av kraft fra oksen de kokte på.

–Har dere en spesiell meny dere følger?

– Vi varierer litt hver tirsdag. Når vi hadde en undersøkelse blant foreldrene var det den tradisjonelle norske maten som kom høyest opp på ønskelisten. Derfor kommer fokuset til å være sunn og god husmannskost. Hvor fisk blir en stor del av menyen. Noe som også henger sammen med at vi er en såkalt fiskesprell barnehage, sier Aarø.