Full konsentrasjon: På dagens kurs i spekematproduksjon var full konsentrasjon når kursleder Jarle Lundal lærte bort sine triks.
Full konsentrasjon: På dagens kurs i spekematproduksjon var full konsentrasjon når kursleder Jarle Lundal lærte bort sine triks.

– Det handler om kortreist mat

Denne uken var det nok en gang duket for MatSmiå, hvor lokalmatprodusentar og fagfolk møtes til matglade og lærerike dager på Karmsund VGS.

For andre året på rad går Fylkesmannen i Rogaland, Kompetansenettverk for lokalmat Sør, Bygdeutvikling Haugalandet, Karmsund vgs og Innovasjon Norge sammen for å arrangere «Matsmiå 2015» på Karmsund VGS. 

Onsdag og torsdag denne uken kunne derfor lokalmatprodusenter og fagfolk møtes til matglade og lærerike dager nok en gang.

– Formålet med prosjektet er å tilføre kompetanse til de små matrelaterte bedriftene som har sitt utspring hos bonden. I tillegg ønsker vi å inspirere serveringssteder som ønsker å ta i bruk lokale matvarer i sin servering, forteller Gro Kleiberg, som er forsker i Nofima og jobber med prosjektet «Kompetansenettverk for lokalmat Sør og vest».

Kortreist mat

Flere og flere har begynt å bry seg mer om hva de putter i munnen og hvor det kommer fra, noe som er velidg positivt for lokalmatprodusentene i regionen.

– Det er veldig i tiden med kortreist mat. Å vite hvor maten kommer fra og få en historie knyttet til produktet, er noe kunder er villig til å betale mye for, sier Kleiberg og legger til.

–Det er en sterk og bra trend og den kommer til å komme enda mer frem. Folk er begynt å stille spørsmål til industriell matproduksjon og hva produktene inneholder. Da er det å handle fra lokale produsenter et fantastsik godt alternativ.

Deler erfaringer 

I år var det hele 40 påmeldte til kursene som ble holdt av kjente lokale og nasjonale ansikter. En av de populære kursene var «Praktisk kurs i spekematproduksjon» som Jarle Lundal,  leder av Brødrene Lundal AS, hadde ansvaret for.

– Er du ikke redd for å gi bort for mye informasjon, hva hvis de kommer til å bli konkurrentene dine i fremtiden? 

– Neida, jo flere jo bedre. Det er jo det vi har hatt om på kurset her i går også, hvor viktig det er å sammarbeide og å gå sammen når vi produserer. Så det blir ikke noe problem, sier Lundal.

– Hvordan har det vært å holde kurs her i dag? 

– De gutta som er her er interesserte i å lære hvordan en gjør det, så da går det nesten av seg selv, sier Lundal.

– Hvordan ser fremtiden ut for lokale matprodusenter?

– Fremtiden er lys, det skal du ikke se bort i fra. Kortreist mat er voldsomt i vinden nå og det tror jeg fortsetter, sier Lundal.

Se video fra kurs i spekematproduksjon: