For andre året på rad går Fylkesmannen i Rogaland, Kompetansenettverk for lokalmat Sør, Bygdeutvikling Haugalandet, Karmsund vgs og Innovasjon Norge sammen for å arrangere «Matsmiå 2015» på Karmsund VGS.
Onsdag og torsdag denne uken kunne derfor lokalmatprodusenter og fagfolk møtes til matglade og lærerike dager nok en gang.
– Formålet med prosjektet er å tilføre kompetanse til de små matrelaterte bedriftene som har sitt utspring hos bonden. I tillegg ønsker vi å inspirere serveringssteder som ønsker å ta i bruk lokale matvarer i sin servering, forteller Gro Kleiberg, som er forsker i Nofima og jobber med prosjektet «Kompetansenettverk for lokalmat Sør og vest».
Kortreist mat
Flere og flere har begynt å bry seg mer om hva de putter i munnen og hvor det kommer fra, noe som er velidg positivt for lokalmatprodusentene i regionen.
– Det er veldig i tiden med kortreist mat. Å vite hvor maten kommer fra og få en historie knyttet til produktet, er noe kunder er villig til å betale mye for, sier Kleiberg og legger til.
–Det er en sterk og bra trend og den kommer til å komme enda mer frem. Folk er begynt å stille spørsmål til industriell matproduksjon og hva produktene inneholder. Da er det å handle fra lokale produsenter et fantastsik godt alternativ.
Deler erfaringer
I år var det hele 40 påmeldte til kursene som ble holdt av kjente lokale og nasjonale ansikter. En av de populære kursene var «Praktisk kurs i spekematproduksjon» som Jarle Lundal, leder av Brødrene Lundal AS, hadde ansvaret for.
– Er du ikke redd for å gi bort for mye informasjon, hva hvis de kommer til å bli konkurrentene dine i fremtiden?
– Neida, jo flere jo bedre. Det er jo det vi har hatt om på kurset her i går også, hvor viktig det er å sammarbeide og å gå sammen når vi produserer. Så det blir ikke noe problem, sier Lundal.
– Hvordan har det vært å holde kurs her i dag?
– De gutta som er her er interesserte i å lære hvordan en gjør det, så da går det nesten av seg selv, sier Lundal.
– Hvordan ser fremtiden ut for lokale matprodusenter?
– Fremtiden er lys, det skal du ikke se bort i fra. Kortreist mat er voldsomt i vinden nå og det tror jeg fortsetter, sier Lundal.
Se video fra kurs i spekematproduksjon: