skjermbilde_2015-03-11_kl._09.26.27

Vil komprimere videregående skole

Tre år på videregående skole kan føles som en evighet for enkelte. Nå ønsker Rogaland Høyre å gi elevene muligheten til å komprimere skolegangen med ett år, fra tre til to år.

UTDANNING: – Det er faktisk enkelte elever som ønsker å gjennomføre videregående skole på to år og ikke tre. VI ønsker at disse skal få muligheten til det, sier Adrian Beglin i Haugaland Unge Høyre.

Forslaget, som ble lansert og vedtatt under helgens årsmøte i Rogaland Høyre går ut på å tillate de elevene som mener videregående skole er for enkel og lite utfordrende skal kunne fullføre på kortere tid.

Ordningen med et korterer skoleløp for de supersmarte og motiverte elevene er allerede utprøvd i Hordaland. Der har flere skoler kunne tilby et toårig utdanningsløp. Etter prøveprosjektet valgte fylket likevel å gå tilbake til vanlig videregående skole.

– Erfaringene fra prosjektet viser at det er vanskelig å organisere og at elevene må ha opp mot 40 timer i uken for å komme gjennom pensumet. I tillegg kommer alt av oppgaver og lekser. Tallene viser også at frafallsprosenten er veldig høy. Opp mot 40 prosent av elevene valgte å droppe ut, sier seksjonsleder opplæring skole i Rogaland fylkekommune, Randi Hummervold.

Hun mener dagens ordning er god nok.

– I dag kan elever som er flinke nok ta universitetsfag mens de fremdeles går på videregående skole, sier Hummervold.