Tore Olsen forteller at det er lite som skal til for å glede barn og foreldre som tilbringer mye tid på sykehuset.
Tore Olsen forteller at det er lite som skal til for å glede barn og foreldre som tilbringer mye tid på sykehuset.

Barbereren i Strandgata

Det har ikke vært et ledig sekund hos Barbershop i sentrum etter at de åpnet for en måned siden. Ifølge eier, Sinisa Marjanovic, er dette noe Haugesund har manglet altfor lenge.
TRAVLE DAGER: Toader Gabriel  passer på at hver og en får den riktige «clean shave».
Det har ikke vært et ledig sekund hos Barbershop i sentrum etter at de åpnet for en måned siden. Ifølge eier, Sinisa Marjanovic, er dette noe Haugesund har manglet altfor lenge.

– Her i byen er nesten alle frisørsalongene tilrettelagt for damer. Da tenkte jeg, hva så med mennene? De burde også ha et møtested, det er noe byen trenger. Det var sånn det hele startet, sier Marjanovic.

Etter å ha tenkt på ideen de siste to-tre årene, bestemte han seg for å åpne salongen. Og foreløpig lover det godt.

– Jeg er kjempefornøyd, folk har reagert veldig bra og vært positive både før og etter at vi åpnet dørene. Han som sitter der borte og barberer seg nå er her for tredje gang, det er hyggelig, sier Marjanovic.

Første etter krigen

I SENTRUM: Barbershopen ligger sentralt i byen.

I SENTRUM: Barbershopen ligger sentralt i byen.

En skal kikke langt bak i historiebøkene for å finne den siste barbershop-en som holdt til i Haugesund. Hele 60-70 år har gått siden en kunne gå til en ekte barber for å få ordnet skjegget. Noe som gjør Barbershop i Strandgata til den første som åpner dørene etter andre verdenskrig.

– Jeg var faktisk i kontakt med en forfatter her i byen for å finne ut hvorfor alle barbererne plutselig forsvant fra byen. En av grunnene skal visst nok ha hatt sammenheng med at en fikk varmt vann innlagt i husene, forteller Marjanovic.

Lukten fra barbervann, kaffe og ikke minst de gamle tremøblene gir en litt mer maskulin følelse i salongen. Hadde det ikke vært for produktene som står utstilt i hyllene, kunne en nesten tro at var kommet inn i en klassisk engelsk lodge.

– Kassedisken er fra 1880, klokken fra1930, lampene fra 1950-tallet og bildet som henger på veggen er en gammel prisliste over hva det kostet hos barbereren her i 1907.

Det virker som du har tenkt nøye gjennom designet?

– Yrket er jo et av de eldste i verden, ordet barber kommer faktisk fra latin og betyr skjegg. Derfor ønsket jeg å skape en litt gammeldags men moderne atmosfære her i salongen. I tillegg skal det være et sted hvor mennene føler seg hjemme, sier Marjanovic.

Vokste opp i barbershop

GOD SERVICE: Rune Sjurset var veldig fornøyd med resultatet

GOD SERVICE: Rune Sjurset var veldig fornøyd med resultatet

Fra Marjanovic var en liten gutt og bodde i Serbia var det en selvfølge å ta turen innom den lokale barbershop-en sammen med faren. Den kulturen håper han også å skape her i byen.

– I hjemlandet mitt finnes det en barbershop på hvert gatehjørne. Noe som fører til at hvert område har sin faste barberer. Jeg vokste opp med at min far tok meg med der en gang i uken. Lørdag og søndag var det far og sønn tid, hvor han barberte seg og jeg klippet meg, forteller Marjanovic og legger til.

– Jeg så alltid opp til faren min og gledet meg til dagen jeg ble voksen og kunne få barbere meg på samme måte som han. Interessen for yrket startet nok der.

Hvordan er barberyrket?

– Det er spennende, men det er vanskelig å finne folk som kan utføre jobben riktig. Fardin Carlo og Toader Gabriel som jobber for meg, er fra Italia og Romania. I deres hjemland er det også vanlig med barbershop-er. De har kommet her for å arbeide og er godt trent i hvordan en god «shave» skal være, sier Marjanovic.

Skjeggets betydning

HÅNDVERK: Her brukes det riktig utstyr.

HÅNDVERK: Her brukes det riktig utstyr.

I løpet av de siste årene har «barbershopping» eksplodert, først i USA og så også i Europa.

– Det har blitt en stor trend å ha bra skjegg. Som sagt er det flere steder i verden barbershop-kulturen står og har stått sterkt lenge, som i mitt hjemland. Men det er over de siste fire-fem årene at det har blitt så populært over alt, forteller Marjanovic.

Er Haugesunderen opptatt av å ha en bra «shave»?

– Det er ikke bare damer som ønsker å ta vare utseendet sitt her i byen. Selv om Haugesund er en liten by, finnes det mange herrer her som tar vare på skjegget sitt. De fleste som kommer er fra 35 år og oppover, men vi har også yngre menn og gutter som er innom, sier Marjanovic.

Hva sier skjegget om en person?

– Hvis en passer på sitt skjegg utstråler det at en tar vare på seg selv, forteller Marjanovic.