Elevene ved Tårnet skole, Adrian Elias Rosnes (t.v.) og Christian Ellingsen Pedersen, hadde fått ansvaret for foto- og film under forestillingen.
Elevene ved Tårnet skole, Adrian Elias Rosnes (t.v.) og Christian Ellingsen Pedersen, hadde fått ansvaret for foto- og film under forestillingen.

Aktive elever med kulturell bagasje

Visjonen til kulturskrinet i Karmøy er å ha aktive elever med kulturell bagasje. Onsdag formiddag var sekretariatet for Den kulturelle skolesekken, som holder til i Kulturrådet, på plass i Skudeneshavn hvor Tårnet skole hadde forestilling.

Visjonen til kulturskrinet i Karmøy er å ha aktive elever med kulturell bagasje. Onsdag formiddag var sekretariatet for Den kulturelle skolesekken, som holder til i Kulturrådet, på plass i Skudeneshavn hvor Tårnet skole hadde forestilling.

– Kulturskrinet i Karmøy er opptatt av elevaktivitet. Denne forestillingen er et godt eksempel på hvordan elevene blir involvert, for her får elevene være aktive kulturutøvere. Det er ikke bare basiskunnskaper som matte og norsk som er viktig, men også det å kunne uttrykke seg ved hjelp av kunstneriske uttrykksformer, forteller Astrid Havn Tranøy i kulturskrinet i Karmøy.

Sju elever fra Tårnet skole var med på forestillingen onsdag. Tårnet skole er en alternativ skole for elever på ungdomstrinnet som har droppet ut av den ordinære ungdomsskolen. Elevene tok publikum med tilbake til 1800-tallet hvor man blant annet fikk et innblikk i en tjenestepikes hverdag på den tiden.

Veldig stolte
Med i forestillingen var også Nina Sele og Dagmar Lunde. Skuespillerne involverte publikum aktivt og lot dem være en del av forestillingen. Havn Tranøy forteller at de er ekstra stolte over skoleprosjekter som dette. Derfor har de invitert sekretariatet for Den kulturelle skolesekken for å vise dem hva de satser på i Karmøy.

– Det er ikke alle skoler som har slike frie midler som kan brukes til samarbeid med profesjonelle kunstnere. Det er fantastisk å se hvordan elevene blomstrer i kontakt med skuespillerne. Vi har også en elevreferansegruppe som er med på å bestemme programmet, så vi vil ha aktive elever i alle ledd. Visjonen vår er aktive elever med kulturell bakgrunn, sier hun.

Elevene ved Tårnet skole gjorde også forestillingen foran ungdomsskoleklasser under SILK-festivalen i fjor.

– Det var et sterkt øyeblikk å se dem stå på scenen foran elever på sin egen alder. Det var en stor mestringsfølelse for dem, forteller Havn Tranøy.

Litt nervøse
Tre av elevene som pustet lettet ut etter forestillingen, var Margrethe Hagen Olsen, Åshild Sele og Janne Reidun Eikemo. Alle tre spilte roller som tjenestepiker.

– Dette er veldig kjekt å være med på, men det er litt skummelt også. Man er ganske nervøse i starten, men så er det bare kjekt etterpå, smiler Janne Reidun Eikemo.

I forestillingen blir publikum invitert inn i Mælandsgården hos Fru Mæland, men plutselig får sjefs-tjenestepiken (spilt av Dagmar Lunde) beskjed at Fru Mæland er på vei hjem. Se klipp fra forestillingen her: