10517920_886407971380593_7401299287933498793_o

Nå er hun verdensmester

Anette Børve Hernes (17) fra Eidfjord kjørte søndag inn til gull og verdensmestertittel i Finnmarksløpet.

SPORT: Det er travle dager for 17-åringen fra Hordaland. Hundekjøring og volleyball slåss om tiden hennes, men enn så lenge ser de seks Alaska Huskeyene ut til å trekke det lengste strået.

Så var det også dem som dro henne over mållinja i Finnmark søndag, etter å ha tilbakelagt 200 kilometer i vill, nordnorsk natur.

– Det er tungt både psykisk og fysisk. Man står hele tiden og sparker, og i oppoverbakkene løper man, sier Hernes til TV Haugaland.

Ingen selvfølge

Finnmarksløpet junior er betraktelig kortere enn sin storebror Finnmarksløpet, på 1000 kilometer, men like fullt en hard påkjenning. I år stakk ikke bare vinneren av med gullmedalje – også en verdensmestertittel kunne Hernes ta med hjem i bagasjen.

– Det føles veldig, veldig bra, sier hun på telefon fra Eidfjord.

Bygda innerst i Hardangerfjorden er intet selvsagt miljø for å fostre opp en hundekjører, med sitt begrensede snøfall og bratte fjellvegger på alle kanter.

– Derfor går det mye tid med til hundekjøringen. Vi må kjøre 40 minutter til fjells før jeg i det hele tatt kan sele opp hundene, sier Hernes.

Da er det Hardangervidda som gjelder.

Vant Femundsløpet

Hun har kjørt med hund så lenge hun kan huske, og er ikke ukjent med seier. I Femundsløpet 2014 tok hun også gull i juniorklassen.

– Vi hadde hatt en veldig god treningssesong det året, sier hun.

Opprinnelig kom interessen fra far, som også har vokst opp med hundekjøring, og selv har drevet med det i mange år. Som liten var det så som så for Anettes egen del, men med årene har det bare blitt mer og mer seriøst.

Litt tid til volleyball står hun likevel igjen med.

– Jeg går allmennlinjen med toppidrett volleyball på Øystese gymas, forsikrer hun.