Mona Thorsen og Åse Eline Bech Dyngen er frivillige i Dyrebeskyttelsen.
Mona Thorsen og Åse Eline Bech Dyngen er frivillige i Dyrebeskyttelsen.

-Flytter endelig fra telt til hus

Etter flere år i telt flytter det som tidligere var «Bogrønt Spannne plantesalg» inn i et flunkende nytt plantehus på 1200 kvadratmeter. Tirsdag er det derfor duket for nyåpning av det som nå har fått navnet «Hageland Spanne».

Foto: De ansatte ved Hageland Spanne er klar for å ta i mot både kunder og en ny sesong. 

Etter flere år i telt flytter det som tidligere var «Bogrønt Spannne plantesalg» inn i et flunkende nytt plantehus på 1200 kvadratmeter. Tirsdag inviterer de både våren og mennesker til nyåpning av det som nå har fått navnet «Hageland Spanne».

–Da vi brukte teltet der nede blåste frøpakkene ut av hyllene, det trakk gjennom huset og varene mugnet så vi måtte selge ut alle tørrvarene på høsten. Vi gikk også rundt i termodresser og tre lag med klær. Nå nyter vi varmen og det nye flotte lokalet vårt, vi er så fornøyde, sier daglig leder, Marit Kristin Kalstø.

– Hvorfor har dere nyåpning?

– Det er fordi vi har fått nytt lokale, men også fordi vi nå har slått oss sammen med Hageland. I tillegg er vi en sesongbasert plantasje som holder åpent fra mars til rundt juletider. Da er det gøy å markere åpningen av et nytt plante år, sier Kalstø.

Egenproduksjon

Selv om vinteren ikke helt har gitt slipp, merkes det ikke innendørs. Blomstene blomstrer som aldri før og gir en følelse av at våren er like rundt hjørnet. Selv om det jobbes på spreng før nyåpningen, kan en ikke annet en å tenke at det å jobbe her må være som terapi for sjelen.

– Jeg trives veldig godt her. Det er en variert hverdag med mye som skjer. Hver gang det kommer nye blomster er det litt som julekvelden. I tillegg har vi vår egen produksjon, noe som er litt stas, sier Kalstø og legger til.

– Det er en veldig gøyal prosess å se det gå fra å være stiklinger til å bli flotte roser. Jeg synes alltid det er godt å starte morgenene der oppe i drivhuset, hvor det er varmt og lyst. Det er nesten litt terapi, vi sier det er som å få lysbehandling av å være der.

Daglig leder ved Hageland Spanne, Marit Kristin Kolstø.

Daglig leder ved Hageland Spanne, Marit Kristin Kolstø.


– Hagen er blitt som stuen

Det er ikke til å legge skjul på at nordmenn over de siste årene bruker mer og mer penger på interiør både inne og utendørs. Det merkes også på Haugalandet.

– Det er absolutt en næring i vekst. Folk er glad i hagen sin og bruker den nesten som en stue nummer to. Før delte en mer stauder med naboen, men nå føler jeg folk kjøper mer til hagen og vil ha det fint og stort med en gang, sier Kalstø.

– Hvorfor er det slik?

–Folk blir jo påvirket av for eksempel tv-programmer og interiørblader. Generelt har også folk bedre råd nå enn før, noe som en ser igjen både inne og ute, sier Kalstø.


Feirer ut uken

Nyåpningen av inne og uteplassen feires med stort ståhei ikke bare en dag, men gjennom hele uken.

– Det blir gratis kaffe og kaker hele uken for alle. De som melder seg inn i kundeklubben vår vil også få en gratis rosebukett. Og så kommer vi til å lodde ut en hagegruppe, i tillegg til litt små overraskelser for barna, forteller Kalstø.

– Hvor mange forventer dere at kommer?

– Vi er litt spent på hvor mange som kommer i morgen, folk har kanskje ikke helt våknet fra vinterdvalen enda. Uansett gleder vi oss til å se både faste og nye kunder som kommer, sier Kalstø.