Damer som er hektet på amerikansk fotball. Og gjerne vil ha flere.
Damer som er hektet på amerikansk fotball. Og gjerne vil ha flere.

Nancy er gal – etter amerikansk fotball

Nancy Vikra er hektet på amerikansk fotball. Galskapen har hun klart å spre til flere, for til høsten står hun i spissen for et lokalt lag som vil delta i en historisk, norsk dameserie.

Nancy Vikra fra Åkrehamn er hektet på amerikansk fotball. Hun er så grepet av sporten at hun planlegger å reise på treningsleir til USA.

– Jeg har egentlig alltid vært hektet på amerikansk fotball, sett filmer hvor det har vært tema og fulgt med på NFL. På en KRIK-leir for 10 år siden trente jeg sammen med en landslagsspiller innen sporten, som lærte meg å kaste den særegne ballen som brukes. Så interessen har ligget latent i meg veldig lenge, sier Nancy Vikra.

Med oppstarten av Haugesund Hurricanes høsten 2013, var det ingen vei tilbake for Vikra.

– Jeg så tilfeldigvis at en kamerat skulle på oppstartmøte, og kastet meg rundt og ble med. På den måten kom jeg inn i styret for klubben, har trent med herrelaget og selv blitt trener. I fjor spilte jeg for Lura Bulls sitt U-19 guttelag, som en av tre jenter totalt i den serien. Folk påstår at jeg er litt gal, og i forhold til amerikansk fotball stemmer det nok.

Sjakkbrikkene lever

Lidenskapen til sporten skyldes en spesiell form for sjakk.

– Amerikansk fotball har alt som er kjekt i seg. Fart, taktikk, styrke, du bruker hele deg – inkludert hodet. Jeg liker å sammenligne det med sjakk, ikke vanlig sjakk, for det er jeg ikke så god på, men sjakk med levende mennesker er kult. Selvsagt må du ikke være redd for fysisk kontakt, og noen blåmerker må du regne med. Men du skal lete lenge etter en kulere måte å få blåmerker på, og de forsvinner jo.

Med seg har Vikra fått 19 damer fra hele distriktet, som til høsten blir historiske som ett av fire lag i en ny dameserie.

– Egentlig skulle vi hatt flere enn 20 spillere, og med dette inviterer jeg gjerne jenter i alle aldre og former på trening hos oss. Det er noe av det unike med amerikansk fotball, for vi trenger alle slags folk. Er du kjapp, høy, stor, tynn – vi trenger rett og slett alle varianter. Jentene i dag er alt fra 16 til over 30 år. Hos oss har vi flere som tidligere ikke har funnet sin idrett, men har kommet «hjem» når de kommer til oss.

Tøffe, men sosiale treninger

Tre ganger i uken trener damene, torsdagene i Turnhallen i Haugesund og fredager og søndager i Haugarhallen på Sakkestad.

– Vi har en fantastisk gjeng. Treningsformen, og harde treninger gjør at du raskt blir kjent med lagvenninnene dine. Fremover vil vi også ha en del spillermøter og sosiale kvelder som gjør at vi blir mer knyttet sammen. Å bli godt kjent og trygge på hverandre utenfor banen gjør at vi presterer bedre når vi er på banen.

Når serien starter opp til høsten tror Nancy laget skal hevde seg bra i dameserien.

– Jeg tror helt klart at vi ikke kommer på siste plass. Selv om vi er ferske som lag, har vi allerede veldig mange spillere som har blitt veldig gode på kort tid.

Spilt i Sverige og Tsjekkia

Vikra, trener foruten damelaget, også klubbens U-17 lag. Første resepsjonisten hos Scandic Maritim reiser også en del for å utøve sporten sin.

– I sommer var jeg med damelaget fra Kristiansand til Sverige, hvor vi vant en treningskamp. Senest i november var jeg med samme gjengen til Praha, Tsjekkia, hvor vi spilte vår første kamp med 11 spillere. En verdifull erfaring.

Målet hennes framover er å få orden på trenings-papirene gjennom trenerkurs i regi av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

– Jeg blir rett og slett mer og mer glad i sporten min. Tidligere har jeg spilt både håndball, fotball og vært aktivt i KRIK. Men i amerikansk fotball fant jeg en idrett som er perfekt laget for meg, eller som jeg er laget for.