Barbro Nærø (t.v.) og Karine Lakså hadde tatt turen til Café René søndag ettermiddag.
Barbro Nærø (t.v.) og Karine Lakså hadde tatt turen til Café René søndag ettermiddag.

– Kvinner må slutte å være så godtakende

Kjønnsforsker og leder for likestillings- og inkluderingsrådet på HSH, Lise Langåker mener at dagens samfunn har fått en "tålekultur" og synes at kvinner må slutte å være så godtakende.

Kjønnsforsker og leder for likestillings- og inkluderingsrådet på HSH, Lise Langåker, stiller seg spørsmålet hvorfor kvinner hele tiden skal måtte tåle alt. Hun mener samfunnet har fått en «tålekultur» som bærer med seg seksualisering av kvinner på ulike måter.

Langåker holdt appell da Haugesund SV søndag inviterte til markering av kvinnedagen på Café René.

– Jeg mener vi har en «tålekultur» i samfunnet vårt som ofte gir utslag i liten respekt for kvinner. En slik kultur skjer i det daglige og overalt. Den er så vanlig at vi kanskje ikke ser den, sier Langåker og trekker frem noen eksempler fra sitt eget liv:

– Da jeg var lærer på en ungdomsskole for mange år siden, fikk jeg beskjed fra foreldre at jeg måtte tåle at en gutt i sjuende klasse kalte meg for en hore. Da jeg senere var rektor på en annen ungdomsskole, fikk jeg beskjed om at jentene måtte tåle at guttene i klassen kalte dem for horer og fitter.

Likestilling og husarbeid
Hun mener at man må heve «tålekulturen» opp i lyset og gjøre det til et politisk tema fordi kulturen er med på å undertrykke kvinner på en sleip og trakasserende måte.

– Jeg synes vi skal slutte å være så godtakende og ikke tåle. Jeg synes vi skal slutte å la andre få lov til å definere oss som humørløse, hårsåre eller pirkete.

Langåker sammenligner likestillingskampen med husarbeid.

– Det tar aldri slutt og det må gjøres hele tiden. 8. mars er en dag verdt å markere. Ikke nødvendigvis for å feire, men for å stoppe opp og se hvor vi er i forhold til likestillingsarbeidet og likestillingskampen. De som mener alt er oppnådd i dag, tar sørgelig feil, sier hun.

Likevel valgte hun å trekke frem at Norge har likestillingstiltak og likestillingsresultater som vi kan være glade for og stolte over: Gode foreldrepermisjoner, kvoteringstiltak, høy yrkesdeltakelse blant kvinner og en stor mengde jenter som tar høyere utdanning.

Stort behov
To som hadde tatt turen til Café René søndag ettermiddag, var Karine Lakså og Barbro Nærø. De roser SV Haugesund for at de tar initiativ til arrangementet.

– Denne dagen markeres over hele verden og selv om Haugesund er en liten by så synes jeg det er viktig at også vi markerer oss. Jeg synes det fortsatt er et stort behov for å markere kvinnedagen. Selv om vi har likestilling i Norge, så har vi en lang vei å gå.

Det ble også holdt et kvinnedags-arrangement på Haugesunderen søndag.