Inger Lise Vihovde fra Visnes har i 15 år kokt grøt for nordmenn som besøker sjømannskirken i Torrevieja i Spania. Her serverer hun Leiv Larsen, som er født i Haugesund og bodde der i sine første seks år.
Inger Lise Vihovde fra Visnes har i 15 år kokt grøt for nordmenn som besøker sjømannskirken i Torrevieja i Spania. Her serverer hun Leiv Larsen, som er født i Haugesund og bodde der i sine første seks år.

Karmøybuer byr på hjertevarme i Spania

Se bilder fra sjømannskirken i Torrevieja.

Den 21. februar var det kaldere og mer vind enn vanlig i Torrevieja i Spania. Men i den flotte sjømannskirken var det mye hjertevarme – og god grøt. Der har flere karmøybuer sitt virke.

I Spania: Turid Vesterheim

Odd Inge Tangen fra Åkra arbeider som sjømannsprest og kapellan i kirken. Han hadde sin første prestejobb i Trondheim, men hadde hatt et opphold i utlandet i studentperioden og tente på annonsen da stillingen som prest i sjømannskirken i Torrevieja ble ledig for nesten tre år siden.

– Spesielt givende er at jeg har ansvar for barne- og ungdomsarbeid i menigheten, sier Tangen. Han liker godt kirkens sosiale profil. Hans geografiske ansvar er stort; helt fra Almeira i sør til Alicante i nord. Der bor det rundt 13 000 nordmenn.

– Vi er der for folk fra hele området og blir involvert i ganske mye, alt fra å hjelpe til ved ulykker, sykdom og dødsfall til dåp, konfirmasjoner og vielser, sier Odd Inge Tangen.

Kokt grøt i 15 år

Inger Lise Vihovde fra Visnes har sammen med mannen Egil hatt leilighet i Torrevieja i 16 år. I 15 av disse årene har Inger Lise kokt grøt i sjømannskirken.

– Vi serverer grøt hver lørdag. Da stiller jeg opp frivillig og har det kjekt sammen med et fantastisk team her. Egil er også med når det er behov for å fikse opp i saker og ting både ute og inne. Dette er en flott måte å holde kontakt med nordmenn fra hele landet på – mens vi nyter varmen her, sier den positive Inger Lise.

Vinterassistenter i tre år

Turid Sandvik fra Myklebust arbeider nå i kirken for tredje året på rad. Hun dro til varmen på grunn av revmatiske plager, og meldte sin interesse for frivillig arbeid til sjømannskirken. Etter tre år på venteliste ble det bingo.

– Vi stortrives med arbeidet og kan ikke skryte nok av ledelsen og teamet her. Det er godt å være i varmen i vinterperioden, selv om vi i år har hatt lave temperaturer. – Her er det et fantastisk flott miljø – sammen med mange flotte nordmenn, sier mannen Olaf Sandvik.

Turid hjelper til på kjøkkenet og ellers i daglige gjøremål. Olaf gjør det som behøves av praktiske oppgaver både inne og ute. Når vinterassistentene reiser hjem til familiene i Norge kommer sommerassistentene og overtar arbeidsoppgavene. Da er 17. mai en viktig begivenhet i sjømannskirkene over alt i verden. Den begivenheten gleder Turid og Olaf Sandvik seg til å feire hjemme sammen med sine barn og barnebarn.