jaeger_foto_werner_juvik_1

Bringer død til Skudeneshavn

Det er langt fra lystig lesning når forfatter Jørgen Jæger legger handlingen i sin nye bok, Monster, til Karmøys sydspiss.

KULTUR: En mann blir funnet drept i Fjellberghavn. Grimme detaljer ser dagens lys, og drapsofferets røtter bringer saken til Skudeneshavn på Karmøy. Etterforskningen er så vidt i gang.

Den kritikerroste krimforfatteren Jørgen Jæger er ferdig med sin åttende bok om lensmann Ole Vik. Tittelen er Monster, og handlingen er som i tidligere bøker lagt til den fiktive vestlandsbyen Fjellberghavn.

– I første omgang spinner handlingen rundt politikammeret i Haugesund, men den forplanter seg sørover til Skudeneshavn, sier Jæger til TV Haugaland.

Glad i Skudeneshavn

I nærheten av Syreneset i Skudeneshavn har det i boken blitt etablert en MC-klubb som blir sentral for historien.

Valg av sted for handlingen er fra forfatterens side ingen tilfeldighet.

– Jeg er veldig glad i Skudeneshavn. Det er nydelig der. En perle av de sjeldne, sier Jæger, som ser for seg sommerbyen hver gang han skriver om Fjellberghavn.

Han henter inspirasjon fra virkelighetens verden, og bringer det inn i den fiktive. Rammene for dramaet i den nye boken er en kvinne som over lang tid er blitt mishandlet av ektemannen, og nå lever med ny identitet på hemmelig adresse.

Klar i september

Jægers bøker er jevnt over kritikerroste, og hans forrige kriminalroman, Ridderkorset, hadde et opplag på 15.000.

Hans sjette bok, Stemmen, ble nominert til Bokhandlerprisen i 2012.

Monster er nå ferdig redigert, og er tilgjengelig allerede til høsten.

– Den kommer mest sannsynlig for salg i september, sier han.

_______________________________________

FAKTA, JØRGEN JÆGER:

  • Født i 1946
  • Bosatt i Bergen
  • Debuterte med Skyggejakten i 2003

_______________________________________

Utdrag fra boken:

Cecilie fant en parkeringsplass og gikk inn i Kaigata. Hun fant en motebutikk der hun kjøpte en jeans og et par sokker. Så gikk hun videre til hun fant en skobutikk.

Hun fulgte Franks råd og unnet seg en middag på Lanternen Kro & Restaurant borte på Torget. Etterpå kjøpte hun en bok hos Hillesland i Kirkevegen, familiebokhandelen som Frank hadde snakket om, som med sine mange filialer hadde formidlet leseglede på Karmøy siden 1906.

Så satte hun seg i bilen og kjørte til Norneshuset. Hun fant en parkeringsplass like ved buebroen som førte over mot Korneliusholmen, og gikk de få meterne bort til pensjonatet. Norneshuset lå i sjøkanten tvers overfor Korneliusholmen, og så da også ut som et gammelt sjøhus, nærmest et forvokst naust.

Det hadde det kanskje vært opprinnelig, med sin lange historie tilbake til begynnelsen av 1800-tallet, men at det var et pensjonat, var ikke lett å se. Et rundt skilt på veggen ved siden av inngangsdøren beskrev husets historie: NORNESHUSET Opprinnelig stod huset i byen Riga i Latvia. Var betaling for sild og gjenreist her ca. 1830 som kombinert sjø- og våningshus. Pensjonat fra 1912. Cecilie kjente nærværet av historie. Kontrasten til Scandic i Haugesund var formidabel.

Hun tok i dørhåndtaket, men døren var låst, så hun ringte på og ventet.