Inspirert av Birgitte-saken

Førstkommende mandag har TV 2 premiere på sin nye storsatsing «Frikjent».

Foto: TV 2

Førstkommende mandag har TV 2 premiere på sin nye storsatsing «Frikjent». Serien som har fått internasjonal oppmerksomhet er basert på Birgitte-saken.

– Noe av det som i sin tid gjorde at jeg ble så opptatt av Birigtte-saken var hvor tydelig det massive medietrykket ble etter drapet, hvordan saken preget lokalsamfunnet og hvordan et helt lokalsamfunn har blitt stilt ovenfor lojalitet til den spilttede familien, sier Siv Rajendram Eliassen.

Sterkt inntrykk
Hun er sammen med Anna Bache-Wiig, manusforfatter til den påkostede serien som har premiere på TV 2 førstkommende mandag. Eliassen forteller til Karmøynytt at den uløste drapssaken har gjort sterkt inntrykk på henne, helt siden drapet ble begått for snart 20 år siden.

– Fortvilelsen til alle de involverte i saken har berørt meg noe voldsomt, sier hun.

Å bli trodd
Manusforfatteren har særlig engasjert seg i situasjonen til Birgittes fetter som ble frikjent for drapet, men likevel dømt til å betale erstatning til jentas foreldre.

– Jeg har blitt inspirert av hans driv for å komme tilbake for å bli renvasket. Han kunne gitt opp og skapt seg et liv et helt annet sted. Men dette handler om et eksistensielt behov for å bli trodd og komme tilbake til sine egne. Det er det «Frikjent» handler om.

Fjordbygd
Handlingen i den 10 episoder lange serien er lagt til en klassisk fjordbygd i Norge, der hovedrollen spilles av Nicolai Cleve Broch. Etter tjue år som businessmann i Asia returnerer han til hjembyen der han i sin tid ble frikjent for drapet på kjæresten. En dom mange lokale fortsatt mener ikke holdt vann.

Fiksjon
Eliassen understreker at serien er fiksjon, men at handlingen er inspirert av hvordan Birgitte-saken utviklet seg.

– Vurderte dere noen gang å legge handlingen i serien til Karmøy?

– Nei, det gjorde vi ikke. Jeg føler at det ville bli direkte feil.

Tok kontakt
Hun forteller at de tidlig i prosessen med serien tok kontakt med advokatene til både Birgitte Tengs foreldre og fetterens familie for å forberede dem på hva som ville komme på TV-skjermen denne våren.

– Vi gjorde det for å fortelle at det var fiksjon, men at serien samtidig var inspirert av Tengs-saken. Dette gjorde vi for å være åpen og ærlig, og for å unngå spekulasjoner, forteller hun.

Karmøynytt har vært i kontakt med fetterns far. Han bekrefter at de er informert om den kommende serien.

– Vi har ingen problemer med dette i det hele tatt. Vi er glad for at det settes fokus på saken, sier faren.

John Christian Elden er bistandsadvokat for foreldrene til Birgitte Tengs. Til Dagblandet sier foreldrene at de ikke har problemer med en tv-serie inspirert av drapssaken.

– De aksepterer selvsagt filmskaperes rett til å la seg inspirere av reelle hendelser. Det er en del av ytringsfriheten og den kunstneriske frihet vi nyter godt av, sier Elden til avisen.

Fakta (TV 2):

Frikjent handler om Aksel Borgen (Cleve Broch), som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Asia 20 år etter han ble han dømt, og deretter frikjent, for drapet på ungdomskjæresten. Da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, vender han tilbake
for å redde stedet som en gang vendte ham ryggen. Men fortiden er ikke glemt. Gamle sår rives opp og nye konflikter oppstår når fortid og nåtid møtes. Det blir en kamp om skyld, hevn og håp om forsoning for Aksel. Mannen som ble frikjent, men likevel dømt.
Skuespillere: Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Tobias Santelmann, Synnøve Macody Lund, Henrik Rafaelsen, Ingar Helge Gimle, Fridtjov Såheim, Ellen Dorrit Petersen og Anne Marit Jacobsen.

Ide og manus: Siv Rajendram Eliassen & Anna Bache-Wiig
Regissører (5 episoder hver): Geir Henning Hopland (LILYHAMMER, BUZZ ALDRIN) og Rune Denstad Langlo (JAG ETTER VIND, NORD)
Produksjon: Miso Film Norge og TV2
Premiere: TV2 i 2 mars