Torill Horneland Biblioteksjef

Gir seg etter 15 år

For Torill Borge Horneland er en æra over. I over 15 år har hun vært biblioteksjef ved Haugesund folkebibliotek. Fredag hadde hun sin siste arbeidsdag og går over til å være pensjonist.

For Torill Borge Horneland er en æra over. I over 15 år har hun vært biblioteksjef ved Haugesund folkebibliotek. Fredag hadde hun sin siste arbeidsdag og går over til å være pensjonist.

– Det blir veldig godt, men samtidig veldig trist å skulle slutte som biblioteksjef. Jeg har bestemt det selv, men samtidig kunne jeg gjerne tenkt meg å vært litt lenger, sier Horneland.

Hun forteller at grunnen til at hun velger å gå av med AFP-pensjon er at hun har vært mye syk og er sliten.

– Jeg kommer til å savne medarbeiderne og det å være sammen med ungdommer, sier 63-åringen.  Hun ser frem til å gå i gang med pensjonisttilværelsen. Tiden skal hun bruke på barnebarna, hagearbeid, skiturer på hytta og håndarbeid. I løpet av de 15 årene Horneland har vært sjef har biblioteket gjennomgått mange forandringer.

(Saken fortsetter under annonsen)

Satset på barn og unge

– Vi har tatt biblioteket inn i en ny tid. Vi har kastet mye og innført nye systemer. Jeg husker også godt at vi innførte DVD-utlån uten at vi fikk ekstra midler til det. Den gang gikk det et sus gjennom Skeisvang videregående at biblioteket hadde fått inn DVD og ungdommen strømmet til oss, smiler Horneland.

Etter at filmer og musikk ble gjort lettere tilgjengelig via strømmetjenester er ikke de tjenestene lenger så populære på biblioteket. Horneland er også godt fornøyd med at satsingen på barn og unge har lykkes.

Da hun begynte i 1999 hadde biblioteket under 60.000 utlån i barne- og ungdomsavdelingen. I fjor hadde tallet økt til nærmere 86. 000 utlån.

– At vi har lykkes så til de grader med satsingen på barn og ungdom er nok noe av det jeg er mest fornøyd med. De er fremtidens brukere, å få tak i barn og unge er noe av det viktigste, sier Horneland.

Var et pionerbibliotek 

Biblioteket var en av de første til å ta i bruk radiobrikker til å registrere utlån og alarm.

– Vi ble et pionerbibliotek innen automatisering og selvbetjening. Andre biblioteker stengte dørene da de skulle gå over til radiobrikker, brikkene må legges inn i hver bok. Vi gjorde det om til en konkurranse og gjorde det innimellom arbeidet, forteller 63-åringen.

Etter at biblioteket gikk over til mer automatiserte tjenester har besøkstallene gått ned. Utlånstallene har derimot gått opp. Trenden er at man sitter hjemme og velger ut hvilke bøker en vil låne og henter dem på biblioteket.

– Noen syns det er trist at vi har automatisert, men det er viktig at vi i offentlig virksomhet også effektiviserer og tilpasser oss automatiseringen, sier Horneland. Hun syns det er et paradoks at mediabudsjettet er mindre i kroner og ører nå enn da hun begynte i jobben for 15 år siden.

Har sosial utjevningseffekt

Horneland mener biblioteket er et lavterskeltilbud som det er viktig å ta vare på.

– Jeg tror det er viktig å ta vare på hverandre i hverdagen, ikke bare under festivaler. Jeg tenker på de mange foreldre kommer med småbarna sine hver lørdag, eldre folk som er ensomme og låner seg bøker og de som kommer innom hver dag for å lese aviser, sier hun.

Horneland forteller at biblioteket også er en viktig arena for innvandrerbarn som finner bøker på morsmålet og benytter seg av datamaskinene.

– Biblioteket har en sosial utjevningseffekt. Vi har mistet så mange møteplasser. Jeg tror det er viktig å ta vare på biblioteket som en møteplass, hvis ikke tror jeg det kan bli dyrt, sier 63-åringen.

Ny sjef får det travelt

Hvem som skal ta over som biblioteksjef etter Horneland er enda ikke avklart. Hun tror den nye sjefen vil få det travelt fremover.

– Vi har fått endret formålsparagraf, jeg kallet det «litteraturhusparagrafen». Fremover skal en legge mye større vekt på formidling, debatter og aktiviteter på biblioteket. Den nye sjefen får en stor jobb med å føre et fredet hus inn i en tilnærmet ny verden, forteller Horneland.

Biblioteksbygget nærmer seg 50 år og er svært nedslitt. Horneland understreker at det er  bygg- og vedlikeholdsavdelingen i kommunen som står ansvarlig for vedlikeholdet av bygget og ikke biblioteksjefen.

– Den nye sjefen vil nok få det travelt med alt for lite penger, men samtidig får han eller hun en fantastisk gjeng å jobbe med, smiler Horneland.