Juniorjenter satser på NM-gull

Haugesund Turnforening feirer i 2015 sitt 125 års jubileum. Og håper å at juniortroppen i rytmisk gymnastikk skal markere jubileet med gullmedalje i Norgesmesterskapet.

Haugesund Turnforening feirer i 2015 sitt 125 års jubileum. Og håper å at juniortroppen i rytmisk gymnastikk skal markere jubileet med gullmedalje i Norgesmesterskapet.

Haugesund Turnforening, byens største idrettslag med 1700 medlemmer, feirer 125 års jubileum i år. Som en del av feiringen, står klubben som arrangør av Norgesmesterskapet i rytmisk gymnastikk (RG) for tropp og lag i Sysco Arena 21. og 22. mars. Og foreningens juniortropp vil i jubileumsesongen kjempe om gullmedaljen.

– I fjor fikk vi sølv, og skulle ha gode muligheter til å kjempe om gullet. Asker, som har vunnet NM de 10 siste årene, blir vanskelige å slå, men det er ikke umulig, sier Hilde Dalen (bildet), leder i Haugesund Turnforening. Det er en opptatt leder vi treffer. I helgen var hun dommer under NM i RG, individuelle konkurranser. Foruten dette, er hun trener i klubben og har en rolle i teknisk komité i Norges Turnforbund.

Landets flotteste arena

Sysco Arena er den eneste arenaen i distriktet som er godkjent for NM.

– Ingen haller i Haugesund tilfredsstiller kravene om åtte meters takhøyde. Sporten utvikler seg stadig, og mer krevende elementer hos utøverne, krever større takhøyde. Når det er sagt, er hallen i Tysvær utrolig bra, og vi har fått tilbakemeldinger fra tidligere mesterskap at denne er landets flotteste.

De over 100 aktive deltakerne som kommer, sammen med trenere, ledere og foreldre vil alle innkvarteres på Park Inn Hotell.

– Ordføreren er invitert til å åpne arrangementet, og foruten konkurransene, satser vi på en sosial profil, hvor en stor bankett står på programmet.

Trener 15 – 20 timer i uken
Flere av de 14 – 15 år gamle jentene i troppen har trent sammen siden de var syv år gamle.

– I forhold til rytmisk gymnastikk rekrutterer vi utøverne stort sett fra alle turnpartiene våre. Ser vi at noen har talent, får de tilbud om å være med. Hver høst har vi en audition for de som vil være med. RG krever at du må være myk og bevegelig, og være treningsvillig.

Klubben satser mye på de jentene som selv ønsker å satse.

– Jentene våre trener så mye som 15 – 20 timer i uken, og vi ønsker å skape et godt miljø for dem. Før NM reiser vi på en ukes treningsleir til Paris, og tidligere har vi vært i Spania. Etter NM i mars reiser vi til en internasjonal konkurranse i Polen. Og hvis vi vinner NM, er sjansene tilstede for at vi klarer å kvalifisere oss til EM i Minsk. Kun det beste laget i tre konkurranser får reise, og vi har en andre plass så langt.

I NM vil klubben også stille med jenter i lagkonkurransen, og har flere utøvere som markerer seg individuelt i mesterskap.

– Tre av jentene i troppen konkurrerer etter internasjonale regler, mens to av jentene deltar i konkurranser med nasjonale regler.

Hilde Dalen har selv trent lag fra klubben til gull i NM, og er stolt over den ærerike historien til foreningen.

– Vi har mange NM-vinnere i våre rekker, både innen turn, trampett og RG. Fortsatt har vi stor aktivitet, med mange partier innen trampett, lek, ballett, trampett og grunntrening for barn. Cheerleading er blitt veldig populært, og vi har mange mosjonspartier. Så framtiden ser lys ut for klubben vår.