Lokker menn: Anne Grethe Welde Skålnes arrangerer sykurs for menn og håper kjendisfaktor kan gjøre menn interssert i sying. 
Lokker menn: Anne Grethe Welde Skålnes arrangerer sykurs for menn og håper kjendisfaktor kan gjøre menn interssert i sying. 

Skal lære menn å sy

Å sy egne klær blir stadig mer populært. Ofte er det kvinner som klipper, syr og designer. Anne Grethe Welde Skålnes håper kjendisfaktor kan bidra til å lokke flere menn til symaskinene.

Å sy egne klær blir stadig mer populært. Ofte er det kvinner som klipper, syr og designer. Anne Grethe Welde Skålnes  håper kjendisfaktor kan bidra til å lokke flere menn til symaskinene.

Skålnes arrangerer sykurs for menn 21. – 22. februar og deltakerne får sydd seg en egen herreskjorte med god hjelp fra en «kjendis».

– Vi har fått med oss Willy Nyland til å holde kurset, han er jo litt «småkjendis» og en som kan skape litt liv under kurset, smiler daglig leder av butikken Sy med oss. Nyland begynte å sy og dyrke hobbyen sin i 2008. I fjor høst deltok han på «Det store Symesterskapet» på NRK, et program hvor åtte av landets beste hobbysyere var samlet i en sal, utstyrt med nål og tråd og hver sin symaskin.

Tilpasser nivået

Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på kurset.

– Vi gjør dette litt som en gimmick og håper det kan hjelpe på at de får sy seg ting en faktisk bruker. Nivået blir tilpasset den individuelle deltaker, forteller Skålnes. Mange kvinner har vist interesse for kurset og ivrer etter å få eventuelle restplasser.

– Vi har plass til seks syinteresserte menn, det er et passelig tall på et kurs. Tilbakemeldingene fra kvinner har vært at de skulle ønske de var menn slik at de kunne delta på kurset, smiler Skålnes. Hun håper de ivrige kvinnene isteden får mennene interessert slik at de kan delta på kurset selv.

Første sprett

– Det var faktisk Willy som tok kontakt og lurte på om jeg var interessert i et kurs. Jeg har hatt litt kontakt med han tidligere og han visste at jeg holder ulike kurs. Jeg tente på ideen og sa ja, dette vil jeg være med på med en gang, forteller Skålnes.

Willy Nyland skal inspirere menn til å ville sy mer klær. Foto: privat

Willy Nyland skal inspirere menn til å ville sy mer klær. Foto: privat

I følge henne blir kurset den første spretten i de nye lokalene butikken snart flytter inn i.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å holde kurs så tidlig, men Willy var ivrig og ville gjøre det fortest mulig. Så da var det bare til å bli enige om når og hva vi skal sy, sier Skålnes.

I følge henne vokser butikken ut av sitt gode skinn. 5. februar flytter butikken inn i nye lokaler. Butikken flytter fra Kaigata og inn i lokalene til tidligere Helseleveranser sør i Haraldsgata.

Større utvalg

– Vårt nye lokale er over dobbelt så stort, så det blir kjekt. I tillegg vil vi utvide sortementet vårt og få mye større utvalg, forteller Skålnes. Grunnet regler hos garnprodusenten Sandnes kan ikke butikken ta inn deres garn så lenge de ligger så nært konkurrenten Garnkroa som de gjør i dag.

– Når vi flytter inn i de nye lokalene får vi ta inn Sandnes-garn, det er noe vi merker at kundene etterspør. Butikken i Åkrehamn selger garnet og det er veldig populært, sier daglig lederen.

Hun håper også at flyttingen vil bidra til at de blir mer eksponert.

– Fortsatt kommer det kunder innom som lurer på om vi er en ny butikk, selv etter tre og ett halvt år, smiler Skålnes.

Hun gleder seg også til å flytte kursene ut av kjelleren og opp i dagslys. I de nye lokalene vil kurs avholdes i 2. etasje over butikken. Skålnes er ikke ukjent med å holde kurs. Siden 2008 har hun sammen med medarbeiderne i butikken sin lært opp mange kvinner, og noen menn, i ulike syteknikker. Noen av kursene er så populære at deltakerne kommer tilreisende fra ulike steder i landet.