skjermbilde_2015-01-24_kl._12.51.06

Vi drikker mest Chablis i verden

Ingen på kloden drikker mer Chablis enn oss. Problemet er bare at de færreste av oss aner hva som er i glasset. I helga introduserer TV Haugaland en vinspalte i beste sendetid, og først ut er Chablis, en av verdens mest kjente viner.
Chablis er en liten søvnig landsby halvannen times kjøring sør for Paris, så pittoresk at det nesten ikke er til å tro med små skjeve steinhus, franskmenn med baguetter under armen, piletrær og vinmarker. 
 
Det som er så spesielt med Chablis er jordsmonnet, det består av fossil havbunn skapt for ca 180 mill år siden, mens dinosaurene vandret rundt på jorda. Området hvor Chablis ligger ble dekket av et enormt lag av en østers, og jordsmonnet består derfor blant annet av fossile østers som har fått navnet Kimmeridge kalk. Den eneste tillatte druetype i Chablis er Chardonnay, en druetype perfekt for dette jordsmonnet og klimaet. Vinene blir friske og mineralrike, med god syrlighet. 
 
De områdene som har størst forekomst av Kimmerigde kalk og de beste vekstvilkår for drueplantene er Grand Cru vinmarker. Det er 7 vinmarker som har denne klassifikasjonen, og kun 1% av all Chablis-vin som er produsert er Grand Cru. Derfor blir den også den mest kostbare. 
 
Petit Chablis/Chablis er enklere enn sine ”storebrødre” og har ikke det sjøpreget en toppvin har. Premier cru og Grand cru viner gir altså i stor grad assosiasjoner til sjø og østers på duft og smak, de har en mye større kompleksitet enn standard Chablis. 
Chablis er godt til østers, skalldyr, fisk etc. 
 
Vinene som blir omtalt i helgas frokost tv er William Fèvre Petit Chablis 2013 og Chablis Premier Cru Vaugiraut 2013.