Ølentusiast: Arne Bjørndal håper ølbryggingsutstyrsbutikken slår an i Haugesund og kan bidra til sterkere ølbryggingskultur.
Ølentusiast: Arne Bjørndal håper ølbryggingsutstyrsbutikken slår an i Haugesund og kan bidra til sterkere ølbryggingskultur.

Vil samle ølbryggere

Arne Bjørndal ser store muligheter for å skape en ølbryggekultur i Haugesund. Sammen med Erling Larssen åpner han lørdag butikk for ølbryggere.

Arne Bjørndal ser store muligheter for å skape en ølbryggekultur i Haugesund. Sammen med Erling Larssen åpner han lørdag butikk for ølbryggere. 

– Vi ønsker å tilby alt hva hjertet til en ølbrygger begjærer, smiler Bjørndal stolt.

Lørdag 24. januar åpner han dørene til sin nye butikk, Altibrygg. Målet til ølentusiasten er å få et solid feste innen ølbryggerkulturen på Haugalandet. Bjørndal mener bryggeverden et stort, bredt og spennende marked. Han forteller at deres mål er å spenne om hele spekteret fra nybegynnere til mer erfarne ølbryggere.

– Vi har både små og store hjemmebryggerier, fra 30 til 1.000 liter. Vi skal ha alt fra paller med malt i løsvekt, ulike typer humle til ferdige ølbryggesett. I tillegg til diverse annet utstyr som temperaturmålere og utstyr til å måle alkoholvolum, sier Bjørndal.

God respons

– Vi ønsker at lokale ølbryggere skal være med å påvirke vårt fremtidige tilbud gjennom sine tilbakemeldinger. Samtidig må vi ha en produktlinje som kan passe alle fra nybegynnere til mer erfarne, sier Bjørndal.

Visdomsord: Flere skilt med visdomsord om øl pynter opp butikken.

Visdomsord: Flere skilt med visdomsord om øl pynter opp butikken.

I følge han er interessen for ølbrygging på Haugalandet stor. Bjørndal håper butikken sammen med kundene kan bygge opp og skape en større kultur for øl og ølbrygging.

– Det er nesten rart at det ikke har kommet en butikk tidligere. Vi skal først og fremst selge ølbryggerutstyr, men håper også at vi gjennom butikken kan samle kunnskap og utvikle oss til en rådgivende plass, sier han. Bjørndal understreker at det finnes mange dyktige ølbryggere på haugalandet som kan mer om ølbrygging enn dem, og at de ikke skal påta seg en ekspertrolle.

– Håpet er at vi kan utveksle erfaringer, diskutere sammen når de handler og bygge opp kulturen, sier han.

Bjørndal forteller at de har fått god respons på planene om å åpne butikk gjennom Facebook-siden de har opprettet.

Altoppslukende lidenskap

– De siste årene har det blitt arrangert ølfestival i Haugesund. Som deltaker har jeg truffet mange med samme interesse som meg. Folk er ikke der bare for å drikke øl, men også for å høre hvordan en får frem ulike smaker i ølet, sier Bjørndal.

Selv er Bjørndal og Larssen relatitvt ferske innen ølbrygging.

– Ølbrygging var noe vi startet opp med for ett år siden. Det er kort tid, men du kan si det fort ble en altoppslukende lidenskap. Dersom du liker øl mener jeg ølbrygging er noe en hver mann og kvinne bør prøve, smiler Bjørndal.

Ideen om å starte egen butikk i Haugesund fikk kompisene for ett halvt år siden.

Sosialt: Bjørndal håper sofagruppen kan bidra til at kundene slår av en prat og utveksler erfaringer med hverandre.

Sosialt: Bjørndal håper sofagruppen kan bidra til at kundene slår av en prat og utveksler erfaringer med hverandre.

– Vi tenkte vel egentlig tanken ganske snart etter at vi begynte å brygge selv. Når vi bestilte på nett syns vi det gikk mye penger i frakt og tenkte hvorfor ikke få en butikk til Haugesund, forteller Bjørndal.

Planer om utvidelse

Butikken holder til i det tidligere Røthing-bygget. Et valg det i følge Bjørndal ligger nøye tanke bak.

– For oss var det vikitg å finne den rette beliggenheten. Våre kunder ønsker gjerne å kunne parkere rett utenfor butikken da noen skal ha med seg tunge varer. Her kan vi jekke paller rett ut i bilen om det er behov, sier Bjørndal.

Han forteller at de har planer om å utvide tilbudet.

– I den tiden vi lever må alle ha en nettbutikk. Den kommer i løpet av februar. I tillegg planlegger vi å ha temakvelder, ølbryggekurs og ølsmaking i lukkede selskap, sier ølentusiasten.