Engasjerte: Målfrid Wold (t.v) og Veronica Odland tror godkjente utdannede besøkshunder er tiltrengt i Haugesund. Her sammen med golden retriveren Malla.
Engasjerte: Målfrid Wold (t.v) og Veronica Odland tror godkjente utdannede besøkshunder er tiltrengt i Haugesund. Her sammen med golden retriveren Malla.

Satser på besøkshunder

Frivillighetssentralen i Haugesund har fått midler til å utdanne besøkshunder. Hundene skal benyttes til å besøke eldre på gamlehjem.

Frivillighetssentralen i Haugesund har fått midler til å utdanne besøkshunder. Hundene skal benyttes til å besøke eldre på gamlehjem.

– Vi har merket at besøkshunder har blitt mer etterspurt. Det finnes mange muligheter for hvor en kan benytte besøkshund, sier Målfrid Wold, daglig leder i Frivillighetssentralen i Haugesund. Helgen 24. og 25. januar arrangerer hun testhelg for hunder og hundeeiere.

Frivillighetssentralene i Rogaland har fått 330. 000 kroner fra Extra-stiftelsen til å utdanne 44 hundeekvipasjer. Sammen med Frivillighetssentralene i Karmøy, Tysvær og Vindafjord skal Haugesund utdanne 15 ekvipasjer.

– Hundene som blir utdannet skal brukes til å besøke eldre på gamlehjem i kommunen. Vi har snakket med flere sykehjem som ser nytteverdien av besøkshunder. Med godkjente hunder vil sykehjemmene føle at det er tryggere for brukere og ansatte, forteller Wold.

Testhelgen skal benyttes til å teste ut hvilke hunder som kan egne seg som besøkshunder. Wold ønsker interesserte hundeeiere velkommen på kurs.

Engasjerte: Målfrid Wold (t.v) og Veronica Odland tror godkjente utdannede besøkshunder er tiltrengt i Haugesund. Her sammen med golden retriveren Malla.

Engasjerte: Målfrid Wold (t.v) og Veronica Odland tror godkjente utdannede besøkshunder er tiltrengt i Haugesund. Her sammen med golden retriveren Malla.

Betaler utdanningen

– Hunden bør være halvannet år. Dersom hunden består testen vil eieren få påspandert utdanningen som besøkshund, noe som koster flere tusen kroner til vanlig, forteller Wold. Hun påpeker at kravene til hunden er tøffe. Kun rundt halvparten av hundene som testes består.

– Utdanningen går over tre helger, hvor en av helgene er praksishelg på et sykehjem. Det er viktig at hunden får testet seg i de riktige omgivelsene, sier Wold. Etter endt utdanning forplikter hund og hundeeier seg til å være besøkshund på et sykehjem to ganger i måneden i ett år. Dersom kontrakten brytes må hundeeieren betale tilbake kostnaden for utdanningen.

Dersom det blir stor etterspørsel etter besøkshund-utdannnig ser ikke Wold bort fra at de kan organisere flere kurs.

– Grunnen til at vi ikke har hatt kurs tidligere har vært lite midler, dersom vi får midler også ved en senere anledning kan vi arrangere flere utdanninger av besøkshunder, sier hun.

Veronica Odland og hunden Malla gleder seg til testhelgen.

– Jeg har lekt med tanken om bli frivillig med besøkshund lenge. Da jeg fikk Malla bestemte jeg meg for at dette ville jeg, forteller Odland. Golden retriveren er kun ni måneder og Odland er ikke sikker på om hun får delta på testen.

Klar: Malla er klar for å bli testet om hun egner seg som besøkshund

Klar: Malla er klar for å bli testet om hun egner seg som besøkshund

Voksende behov

– Jeg har virkelig lyst til dette, så jeg kommer til å møte opp uansettt. Hvis instruktøren syns hun er for ung, vil jeg være frivillig under testhelgen. Jeg kommer også til å reise til Stavanger når neste kurs skal holdes slik at hun kan bli testet da. Det betyr ingenting at jeg eventuelt må betale for utdanningen selv, forteller Odland.

Hun har stor tro på at en besøkshundordning i Haugesund vil bli populært.

– Når en først kommer i gang tror jeg det vil bli et voksende behov og et populært tilbud. Det er ikke bare gamle på sykehjem som vil ha besøkshund. Mange ensomme ville nok også satt pris på en turkamerat som de kunne gå tur med, sier Odland.

Merker effekt på eldre

Bjørgene omsorgssenter er i gang med et prosjekt med besøkshund som besøker demente.

– Det er definitivt et behov etter besøkshunder. Vi syns det er veldig bra at Frivillighetssentralen skal utdanne flere hunder, sier Astrid Håland, seksjonsleder for Utviklingssenteret ved Bjørgene sykehjem. Hun tror en bare har sett starten på etterspørselen etter besøkshunder.

– Jeg tror det vil bli mer og mer populært. Vi merker at besøkshund har god effekt på brukeren som får besøk, sier Håland. Hun forteller at etter et besøk tar brukeren mer initiativ til kontakt med andre og tar lettere imot instruksjoner fra personalet.