Gleder seg: Skuespiller Nina Sele og teatersjef Erik Schøyen ser frem til sommerens teaterleir på Utsira.
Gleder seg: Skuespiller Nina Sele og teatersjef Erik Schøyen ser frem til sommerens teaterleir på Utsira.

Sommerleir med teater i fokus

Teatersjef Erik Schøyen håper 20 ivrige ungdommer vil fylle Turistforeningens hytte, Norvikgården, med teaterglede i sommer. 

Sammen med Nina Sele og Haugesund Teater inviterer han til Sommerteaterleir på Utsira.

– Dette kommer til å bli kjempebra, for oss er dette et overskuddsprosjekt som vi gleder oss til å ta fatt på, smiler skuespiller Sele.

Sammen med teatersjefen skal hun lede leieren hvor begge skal være instruktører. Deltakerne vil få utfolde seg innen grunnlagstrening for skuespillere, med de samme øvelsene som de gjør på profesjonelle teaterskoler. Mot slutten av leiren skal deltakerne sette opp en klassiker.

– Vi har begge en forkjærlighet for Shakespare, så vi kan vel røpe at klassikeren er et Shakespare-stykke, smiler Sele og Schøyen entusiastisk. Hvilket Shakespare-stykke vil de derimot holde hemmelig til ungdommene er kommet seg trygt ut til Utsira.

Tar ungdommen på alvor

– Klassikeren vil ha premiere for foreldre og andre interesserte lørdag 4.juli. Det blir en ekslusiv festforestilling som kun vises en gang, forteller Sele.

Det var Schøyen som lanserte ideen om sommerteaterleir for Sele. Hun tente umiddelbart på forslaget. Begge har en liten forelskelse i Utsira som gjorde valget lett med tanke på hvor leiren skulle arrangeres.

– Vi håper at det å arrangere leiren på Utsira vil bidra til at uka blir teaterfylt og ungdommene klarer å fokusere. Dersom vi hadde lagt den til andre steder er vi redd det kunne blitt forstyrrelser for ungdommene, sier Schøyen.

Teatersjefen var selv deltaker på teaterleir i ungdommen og mener erfaringen derfra har bidratt til at han arbeider innen teaterverden i dag.

– På en slik leir får en jobbe kreativt og skikkelig sammen. Det er viktige erfaringer for ungdom. I tillegg var det viktig for oss at ungdommene skal jobbe med skikkelig stoff når de er på leir, forteller Schøyen.

Dette er første gang en slik leir arrangeres i regi av Haugesund Teater, men instruktørene håper det blir en årlig tradisjon.

– Vi håper deltakene syns leiren er god og utfordrende. Uka skal handle om å ta teater, og ungdommene som er intressert i teater, på alvor. Jeg håper og tror mange vil sette pris på det, sier Sele. Schøyen understreker at selv om de stille krav til at ungdommene skal være intressert og fokusert i løpet av leiren er det ingen krav om forkunnskaper.

Brennede ønske

– Har noen et brennende ønske om å arbeide med teater er det en god inngang, forteller Sele.

Schøyen påpeker at leiren er for ungdom fra hele distriktet.

For at Sele og Schøyen skal velge ut hvem som skal være med på leiren må deltakerne skrive litt om seg selv i påmeldingsskjemaet.

– Vi ønsker en blanding av kjønn, alder og tilhørighet. Det er derfor interesserte må skrive et par linjer om seg selv i søknaden, ikke for at vi skal velge ut de med teatererfaring, påpeker Sele.

De har mulighet til å instruere 20 teaterintresserte ungdommer, men understreker at det er grensen og ikke et minimum for at leiren skal gjennomføres.

– Antall deltakere betyr ingenting. Blir det kun to så setter vi opp en dialog istedenfor et stykke, smiler Sele og Schøyen. Instruktørene frykter derimot ikke for deltakelsen. De skal allerede ha mottatt henvendelser fra ungdom som kan være intresserte i deltakelse på leiren.

Leiren er for teaterinteressert ungdom i alderen 13 til 18 år. Påmelding gjøres via internettsidene til Haugesund Teater.