Janne Kongshavn - Victoria Faye Kjolberg of Norway
HJEMMEKJÆR: Janne vender alltid tilbake til barndomsbyen og håper en dag å bosette seg her. Foto: LFS

Satser på OL i Rio

Janne Kongshavn Hordvik er stolt Haugesunder – hvor enn hun er i verden. Med 200 reisedøgn i året lever hun et rastløst og hektisk liv, akkurat slik hun vil ha det. 

Janne Kongshavn Hordvik er stolt Haugesunder – hvor enn hun er i verden. Med 200 reisedøgn i året lever hun et rastløst og hektisk liv, akkurat slik hun vil ha det. 

Kongshavn har lenge vært en flott ambassadør for Haugesund. Hun har vært blant Norges beste innen beachvolleyball de 10 siste årene, og nå satser hun alt på deltagelse i OL i Rio de Janeiro 2016. Selv om motivasjonen fikk et “skudd for baugen” da hun for litt over ett år siden mistet sin faste makker.

HJEMMEKJÆR: Janne vender alltid tilbake til barndomsbyen og håper en dag å bosette seg her. Foto: LFS

HJEMMEKJÆR: Janne vender alltid tilbake til barndomsbyen og håper en dag å bosette seg her. Foto: LFS

– Det var et tøft brudd, og selv om jeg elsket livet med beachvolley, gikk jeg i tenkeboksen. Heldigvis kom landslagsledelsen med et tips om en ung og fremadstormende Victoria Faye Kjølberg (19 år). Et ubeskrevet blad i seniorsammenheng, men et stort talent som jeg hadde hørt om, sier Kongshavn til Haugesundnytt.

Sammen er de dynamitt

De reiste til en Grand slam turnering i USA. Selv uten å ha trent noe særlig med hverandre, spilte de seg videre fra kvalifiseringen og inn i hovedrundene.

– Victoria, som da var 18 år,  er den yngste fra Norge noensinne som har kvalifisert seg til en grand slam turnering. Hun er mentalt sterk og kanskje den tøffest jeg har spilt med. Vi går også godt sammen sosialt sett, og etter flere turneringer ble vi enige om å spille sammen.

Tydeligvis et godt valg, for de to jentene har virkelig fått sving på sakene, og har flere ganger denne sesongen bevist at de er Norges beste damelag.

– Høydepunktet er seieren i Norgesmesterskapet. Etter min syvende finale på rad, og syv sølvmedaljer, ble det endelig gull. Men gjennom hele sesongen hadde vi flere høydepunkt, med karrierebeste i EM (17. plass) og var svært nær en sensasjon i Grand Slam turneringen i Stavanger. Vår beste prestasjon i år er topp 10 plasseringen i World Touren, som vi oppnådde i Puerto Vallerta tidlig i sesongen.

Tøff konkurranse om OL-billettene

Men det er i 2015 det gjelder, og Kongshavn er spent på om hun og Victoria kan fortsette framgangen.

SAMSTEMT: Victoria Faye Kjølberg med godt mottak, og Janne Kongshavn Hordvik er med på notene.

SAMSTEMT: Victoria Faye Kjølberg med godt mottak, og Janne Kongshavn Hordvik er med på notene.

– Jeg håper vi klarer å stabilisere oss på dette nivået. I fjor var Victoria ukjent for motstanderne, og de vil være bedre forberedt mot oss i år. På samme tid blir vi mer samspilte, så det blir spennende. Målsettingen vår er å kvalifisere oss til flere Grand Slam turneringer, og håpet er å få en topp 10 plassering. Men konkurransen blir kjempetøff, for i år satser alle mot OL.

Den største utfordringen har damene egentlig utenfor banen.

– Jeg er utrolig stolt over at vi har kommet så langt som vi har gjort. Det har vi gjort helt alene. De andre lagene har ofte et stort støtteapparat rundt seg, mens vi ikke har hatt vår egen trener. Spesielt den taktiske siden av spillet er krevende, og det hadde vært en stor fordel å hatt et støtteapparat. Et delmål denne sesongen er derfor å få fast trener.

Strålende hjelp fra Mika Nurmi

Med ny makker i Victoria, valgte Kongshavn å engasjere lokale Mika Nurmi som mental trener for en periode.

– Han var til utrolig stor hjelp for oss. For min del fikk han tent gnisten i meg, og gav meg ny tro på satsingen vi gjør. På samme tid hjalp han oss til å bli mye bedre kjent med hverandre. Han gjorde meg trygg på at Victoria er superpålitelig, og at vi gjennomfører det vi bestemmer oss for 100 prosent. Jeg er den som liker å ha kontroll, elsker å trene, og det var utrolig godt å finne ut at Victoria er like treningsvillig som meg. Kjemien mellom oss er veldig bra, og jeg føler nesten jeg har fått en lillesøster.

Haugesund ligger godt gjemt i Kongshavns hjerte, selv om hun ikke får være hjemme så ofte som hun vil.

– Jeg har en sterk kobling til Haugesund. Så etter OL skal du ikke se bort fra at jeg får lokket mannen min Øivind med meg hjem. Som politi kan han jo jobbe hvor som helst, og han er på glid, sier hun lurt.

Hun er også dypt takknemlig til alle de lokale sponsorene som gjør satsingen hennes mulig, og snart drar volleyballduoen på en lengre treningsleir til USA.