skjermbilde_2015-01-08_kl._15.54.20

Tar seg betalt for kjøperens skyld

Får vi for mye, uten at det forventes at vi tar ansvar og gjør opp for oss, kan det gjøre oss sosialt syke. Bymisjonens Arne Valen mener samfunnet ikke lar rusmisbrukere bli voksne, ved å holde dem i en varig mottakerposisjon.

HAUGESUND: Godhet og gavmildhet er noen av våre mest prisverdige dyder. Men det kan være med på å gi mottakerne en sosial diagnose som varig trengende, skriver Arne Valen i en kronikk i Haugesundnytt. Kirkens Bymisjon har derfor endret praksisen sin. De tar seg betalt, for kjøperens skyld.

– Det er jo slik vi behandler ungene våre. Når de er små, får de alt de trenger. Når de blir voksne, forventer vi at de skal klare seg selv. Det er uverdig å la voksne forbli i mottakerrollen, sier en engasjert Arne Valen.

I Frelsesarmeen  holder de fast på prinsippet; for intet har de fått det og for intet gir de det videre.  Diakon Edgar Andersen er ukentlig med å formidle gratis mat fra butikker til mange ulike grupper mennesker.

– Selv ti kroner er for mye for en som ikke har det, sier Andersen i en kommentar til TV Haugaland.

Dette er Arne Valen ikke enig i.

-Vi lever ikke på 1850-tallet! De aller fleste kan betale 10 eller 30 kroner for et måltid mat, fastslår Valen, som håper de andre frivillige organisasjonene vil gå i seg selv og endre praksisen med å gi mat og klær gratis.

– Prisen er underordnet, den kan være lav. Det viktigst er at man får lov å betale.

Det er del en kjensgjerning at de fleste av oss passer bedre på ting vi har betalt for. Får vi ting uten prislapp, setter vi ofte ikke pris på det selv heller. Og for å sette pris på oss selv, mener Valen vi trenger den selvrespekten som følger med å yte før vi kan nyte.

– Vi har sett tegn til hamstring i booppfølgingsarbeidet vårt. Utdelt klær og mat hoper seg opp og blir ikke brukt.