harald

Lys for vår fot, trivsel og helse

Her er ukens «Haraldsplass».

Kommentar ved Harald Dale:

Ikke alle lysene som ble tent i desember måned var julelys. Derfor blir heller ikke alle lysene slukket når julepynten pakkes ned. Noen dager før jul tente Kopervik IL lysene i den nye delen av lysløypa i Liarlund og disse vil stå på og lyse opp i vintermørket hver eneste kveld til glede og nytte for mange. Fra den eksisterende rundløypa som begynner og slutter i Liarlund, er det nå kommet lys på stien videre innover i Stangelandsmarka helt fram til grindahuset i Olavsvang.

Det er ei flott julegave KIL pakka ut for oss og den er skreddersydd for å bli tatt i bruk umiddelbart når det mest vanlige nyttårsforsettet skal realiseres: 2015 skal bli året da mosjon virkelig skal prioriteres!  Vi er fremdeles et turgående folkeferd og utlendingene forundres ikke bare over vår evne til å finne fram tursekken og komme oss ut i naturen, men de undrer seg også over hvordan vi overfører denne gleden til neste generasjon. For det er ikke tvil om at når tidene og generasjonene henruller her i landet, så er lysten til å bruke naturen omkring oss en medrullende egenskap.

Husker jeg rett var lysløypa mellom Norheim og Vormedal den første i Karmøy kommune. I tillegg er det lysløype i Bjørgeneområdet på Torvestad og altså i Kopervik. Målsettingen er at det skal være ei slik løype i hver av de fem sonene som kommunen vår er delt opp i. I Skudeneshavn er det satt av midler og i Vedavågen foreligger det planer. Dermed bør det ikke gå alt for mange år før målsettingen om lysløype i hver sone er nådd. På Åkra foreligger det dessverre ikke planer om opplyste stier som kan lokke folk ut i høst- og vintermørket. Det er ikke godt nok for Åkra som er så folkerikt, og det bør derfor være et naturlig mål at folk også her får nærhet til et slikt viktig tilbud.

Det handler om folkehelse og trivsel, Det handler om å knytte mange og ulike muligheter for aktivitet til bomiljøene. Liarlund er et godt eksempel på hvordan et sentralt og lett tilgjengelig rekreasjonsområde kan tilrettelegges for innbyggerne. I tillegg til gode stier og lysløype for lange kveldsturer, er det også orienteringskart over området for både tur- og konkurranseorientering. I samme området finner vi Kopervik Discgolfbane med 29 korger som av frisbeespillere blir omtalt som en rett og slett fantastisk bane.
Kopervik Historielag informerer på lekkert vis om historien i området og speiderne bruker naturen til sine aktiviteter. Alt sammen pakket inn i vakker og variert natur som i seg selv motiverer til aktivitet og gode opplevelser. Skulle du ikke kjenne området kan du bruke Liarlund som søkeord på nettet og klikke deg fram til en videosnutt på YouTube som viser noe av det som kan oppleves. Før jeg avslutter lovsangen skal det også sies noe om vinter og snø: Det skal ikke falle så veldig mange centimeter snø i lysløypa før de gamle skiene som tåler litt grus, kan spennes på.

Konklusjonen er at ei lysløype det er noe alle burde ha tilgang til. Denne gangen er det Kopervik IL som fortjener honnør. Å bygge ei lysløype forutsetter dugnad både når det gjelder planlegging, gjennomføring og finansiering. Som alle andre idrettsanlegg er spillemidler en viktig del av finansieringen, men egenkapital hører også med. I april 2013 flyttet SR-bank inn i nye lokaler i Hovedgata i Kopervik og i den anledning fikk Oldermannslauget i Kopervik idrettslag 50.000 kroner til å forlenge lysløypa i Liarlund. Drygt halvannet år seinere er prosjektet gjennomført.
Godt jobba, KIL!