IMG_9333

Utbrudd av kikhoste i barnehage

Fire barn har fått påvist smitte.

Fire barn i Bygnes Vitenbarnehage har fått påvist kikhoste. De første tilfellene kom tidlig i desember, mens de to siste ble påvist i romjulen. 

– Når man har fått påvist kikhoste hos to eller flere barn, regnes det som et utbrudd, sier smittevernlege i Karmøy kommune, Martin Eikrem.

Han opplyser til Karmøynytt at alle de fire barna er over to år, noe som gjør situasjonen mindre dramatisk.

– Det er de aller minste barna, særlig dem under to år som kan bli veldig syke av denne hosten, forklarer Eikrem.

Han opplyser at samtlige av barna som er smittet har fått behandling og ingen hadde særlig risiko for å utvikle alvorlig sykdom.

Informert om utbruddet

I barnehagen på Bygnes har både ansatte og foreldre til barna blitt informert om utbruddet.

– Bør folk være ekstra oppmerksom nå på at det er et utbrudd av kikhoste?

– Det viktigste er at folk blir varslet rundt dem det gjelder og at de følger rådene de har fått. Dersom man har små barn som får plagsom hoste eller hosteanfall skal man selvfølgelig oppsøke lege og foreta test. Dette er særlig viktig dersom man ikke har vaksinert barnet, sier smittevernlegen.

Karmøynytt har vært i kontakt med styrer i Bygnes Vitenbarnehage. Hun ønsker ikke å kommentere utbruddet og viser til smittevernlegen i kommunen for uttalelser.

Her er noe av informasjonen som er sendt til foreldre og ansatte i barnehagen:

Kikhoste er en svært smittsom sykdom som smittes gjennom dråper ved hoste. Sykdommen er en luftveisinfeksjon med bakterien Bordetella pertussis.

Symptomene er langvarig plagsom hoste, eventuelt med ”kiking”(hiving etter pusten). Den første uken er sykdommen mest smittsom, men ligner da en vanlig forkjølelse med feber, intenst rennende nese og hoste. Etter 1-2 uker starter hosteanfallene. Et typisk kikhosteanfall kjennetegnes av hostekuler som kommer i serier, og som avsluttes med en kraftig innpust, som gir den «kikende» lyden. Hosteanfallene kan være så kraftige at barnet blir både rødt og blått i ansiktet. Neseblødning og sprengte blodkar på øyet er ikke uvanlig. Hosteanfallet fører til at slim fraktes opp fra lungene, og det er ikke uvanlig at hosten derfor følges av oppkast. Hos svært mange barn med kikhoste er hosteanfallene hyppigst og sterkest om natta. Denne fasen av sykdommen varer gjerne i 2-8 uker. Etter dette kommer en periode på 1-4 uker hvor sykdommen er på vei ut av kroppen.

Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt spedbarn, fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfall. Nyfødte er ikke beskyttet og i Norge tilbys vaksine ved 3, 5 og 12 mndr. For å forhindre at disse blir syke, må vi alle se vårt fellesskapsansvar for å forhindre videre smittespredning. Dette gjøres ved vaksinering og evt. forebyggende antibiotikabehandling.

Hva nå?

Om ditt barn ikke er fullvaksinert, er under to år, og er utsatt for smitte, skal det vurderes om det skal ha antibiotikabehandling og ny vaksinedose. Det samme gjelder eldre barn og voksne med alvorlig astma, medfødt hjertefeil, eller nedsatt immunforsvar. Behandling av hele familien kan da være nødvendig dersom disse ikke har tatt vaksinen i løpet av de siste 5 år. Alle utgifter dekkes av folketrygden (§4.2).

Din helsestasjon er varslet om utbruddet. Du kan derfor kontakte helsestasjonen om ditt barn er anbefalt vaksine. Kontakt fastlegen dersom ditt barn er anbefalt forebyggende behandling med antibiotika. Vi anbefaler du gjør dette straks, og at fastlegen tilbyr barnet ditt en vurdering innen få dager. Kontakt også fastlege om du har barn med symptomer på kikhoste.