IMG_4423

Dialektspesial: «Peisa på – Helsikken – Helskåtan»

‏Nei, men svarten! E dårr’ kje moral i laje, så rykkje me rett ner kan eg seia deg! Ja, det e ingen tvil om at det kjeme mongen friske gullkorn frå FKH-trenar Jostein Grindhaug.

‏Nei, men svarten! E dårr’ kje moral i laje, så rykkje me rett ner kan eg seia deg! Ja, det e ingen tvil om at det kjeme mongen friske gullkorn frå FKH-trenar Jostein Grindhaug.

‏Jostein Grindhaug har fått møkje oppmerksomhet for sine mongen gullkorn. Sjøl om me lett kan hørra at Grindhaug e frå Åkra, så e an ikkje ein bevisst brokar av dialektå. For det falle an barra naturligt.

– Det e ikkje sånn at eg har gradert det te kor viktigt dialekt e for meg. For meg e det barra heilt naturligt å snakka på det målet som eg beherske best. Når eg ska formidla noge, e eg tryggast når eg formidle det på min dialekt, seie Grindhaug og legge te:

– Då treffe eg «punchlinen» bedre, og eg får «knekt te» på dei plassane eg ønske å knekka te. Det syns eg e vanskeligare når eg ska bruka for eksempel engelsk. Eg ønske helst å snakka på min egen dialekt og mitt eget morsmål.

Lite knoting

Han har budd både i Kopervik og i Haugesund, men det e på Åkra han e oppvokst. Knoting har det vore lite av, men når an tar turen te Østlandet innrømme an at knotingen lokkes fram.

– Hvis eg e på kurs i hovedstaden, så hende det at folk spørre ka eg meina. Då legge eg om litt. Det gjer eg jo for at eg ska gjera meg forstått. Det viktigaste for meg e å gjera meg forstått, og det prøve eg lengst muligt med min egen dialekt.

– E det mongen som ikkje forstår deg?– Ja, det e mongen som ikkje forstår meg. Det e flere spelerar, både norske og utenlandske, som har slitt med dialektå mi. Me har jo hatt nogen danskar og svenskar her, men øve tid så blir di vant med det.– E du stolt øve dialektå di?

– Stolte? Det e ikkje akkorat noge eg skjems øve. Eg har aldri hatt nogen betenkeligheter med å broka dialektå mi. Eg syns alle ska vara stolte øve den dialekten di har.

Peisa på

Itte at an har blitt intervjua på TV kor an har servert flere av gullkornene sine har det blitt ein del respons. Ifølge Grindhaug sjøl e det lite negativt.

– Det e som regel positive respons. Flere seie at det e kjekt å hørra andre dialekter enn barra østlandsdialektene.

Sjøl har an flere favorittutrykk. «Peisa på», «Helsikken» og «Helskåtan» e dei an drar fram.

– Helsikken broke me når me ska «trøkka» litt te og vara litt på kanten, seie an.