Beate Hope har nå pendlet frem og tilbake til Stavnager i 3,5 for å gå på Universitetet der.
Beate Hope har nå pendlet frem og tilbake til Stavnager i 3,5 for å gå på Universitetet der.

Prissjokk for student-pendlere

Studentene må regne med en prisøkning på over 90 prosent når de må bytte ut Hurtigbåten med Kystbussen.

Fra og med første januar 2015 legges Haugesundruten til Hurtigbåten ned, dette grunnet lave passasjertall. De som pendler fra Karmøy til Stavanger i skole og jobb- sammenheng, må derfor begynne å ta Kystbussen i stedet. Denne omleggingen fører til at studentene må regne med en prisøkning på over 90 prosent når de skal på skolen.

Selv om Kystbussen utvider deres tilbud og forlenger fire av sine avganger til Stavanger etter nyttår, føler Kopervik-jenta, Beate Hop (23), at situasjonene for studenter som pendler blir økonomisk umulig.

–Jeg var og snakket med kystbussen angående hvilke tilbud de har for studenter som pendler til Stavanger. Da fikk jeg beskjed om at prisene forblir de samme. Det vil si at jeg må betale 3500 kroner for 30 dagers pass på kystbussen for å komme til Stavanger. Det er jo prisen på en studentbolig det, sier Beate.

Flytter fra Karmøy

Når studenter over 20 år reiser med Hurtigbåten betaler de 1811 kroner for 30 dagers pass. I tillegg må de ut med 390 kroner for studentpass på Kolumbus lokalbusser i Stavanger og ytterligere 390 kroner for studentpass på Kolumbus lokal- busser på Karmøy.

Kolumbus forteller at det har med antall soner å gjøre, og hvilket område en skal reise i. Derfor må en kjøpe et eget studentpass i Stavanger og så et nytt som gjelder for Karmøy.

– En må jo bruke lokalbussene fordi Kystbussen har et fast stoppested, det samme gjelder Hurtigbåten. Derfor blir en nødt til å bruke lokalbussene for å komme seg til blant annet Universitetet og så hjem igjen fra Håvik hvor kystbussen stopper på Karmøy, sier Beate.

For Beate og resten av studentene betyr det at i tillegg til de 3500 kronene for Kystbussen, må de også legge til kostnadene for studentpassene både i Karmøy og Stavanger. Summen vil da komme opp på 4280 for en måneders pendling, det vil si 1689 kroner mer enn når de pendlet med hurtigbåten.

– Vi var en god gjeng som pendlet sammen i starten, men når vi fant ut at Hurtigbåten skulle legges ned var det mange som bestemte seg for å flytte til Stavanger. Det blir rett og slett for dyrt å fortsette.

Vurderer el-bil

Er du student i Norge og får utbetalt normalt lån og stipend, vil du få utbetalt ca 7500 kroner i måneden. Regnestykket viser hurtig at det blir lite penger å rutte med etter at reiseutgiftene er dekket for pendler-studentene. Da sitter de igjen med 3220 kroner å leve for, før husleien er betalt.

–Det blir nok til at vi går inn for å kjøpe el-bil hvis det ikke blir gjort noen tiltak. Vi har allerede fått godkjent lån for den, men vi har ikke helt klart å bestemme oss for om vi skal gjøre det ennå. Vi håper jo at Kolumbus og Kystbussen kan komme opp med et bedre tiltak som gjør det mer reisevennlig for oss.

Karmøynytt kontaktet Kystbussen for å høre om hvorfor de ikke tilbyr studenter over 20 år bedre priser.

– Vi kan ikke tilby billigere priser fordi da tjener vi ikke penger. Da går vi underskudd på grunn av ferjeutgifter osv. Vi har likevel tilbud for studenter på enkeltbilletter blant annet i hverdager før klokken 11.45. Da kan du få en billett til 140 kroner en vei, forteller Kundeservice ved kystbussen.

Fortsetter pendlingen

Det er uansett ikke et godt nok tilbud for pendlere som Beate. Hun har reist frem og tilbake fra skolen i 3,5 år. Hvor hun i gjennomsnittet er på skolen 3-5 ganger i uken. Derfor blir 30 dagers passet til 3500 kroner det ”billigste” alternativet for henne.

– Hvorfor flytter du ikke til Stavanger?

– Jeg er så hjemmekjær og glad i Karmøy. I tillegg har jeg nå kjøpt hus, så da kan jeg ikke flytte, forteller Beate Hop.