skjermbilde202014-12-1120kl.2017.12.24

Du kan bli syk av antisosiale medier

Bruker du for mye tid på de såkalte antisosiale medier, kan du og de rundt deg i ytterste konsekvens bli syk av det. Samspillet mellom mor og barn lider hvis mor jevnlig må sjekke Facebook, mens hun har en kontaktsøkende, pludrende baby i armkroken.

Ungdom mellom 16–22 år bruker  nesten fire timer på sosiale medier hver dag, viser en undersøkelse.

–Ungdom kan bli ensomme av å bruke for mye tid på usosiale medier, hevder psykolog Trond Hegglund. Han viser også til forskning som viser at barn blir lei seg, når de merker at mor og far ser ned på telefonskjermen i stedet for å møte blikket til barnet.

På samme måte kan dataskjermen bli en sperre mellom elev og lærer i klasserommet. Mette Brinchmann, lærer ved Haugaland vgs, velger bevisst bort data til fordel for penn og papir i enkelte timer.

– Jeg merker enkelte elever ikke klarer å konsentrere seg, selv når laptopen er slått sammen. Det å oppdatere seg sosialt er ekstremt viktig for mange unge.

Folk lot seg engasjere av Trond Hegglunds påstand om at vi ødelegger ungene våre ved ikke å sette grenser for skjermtid. – Jeg fikk mer positiv respons enn jeg hadde ventet, ler Hegglund.

– Folk kan bli provosert, når jeg ber dem tenke på hva som er bra for barna, ikke hva som er kjekt for dem.