Oslo  20140626.
Kraftig tordenvær over Oslo torsdag ettermiddag. Her fra Disen, nord i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Pass opp! Lyn og tordenvær på Vestlandet

Det er meldt om lyn og tordenvær over hele landet, men også på Vestlandet og Haugesund meldes det om stor fare for lyn og tordenvær i sommer.

Det er det fine, fuktige og varme været vi har hatt i det siste som skal være årsaken til de dystre værmeldingene.  Oddgeir Rokseth, seniortekniker i SINTEF Energi, forteller at hele 96% av Norges tordenværaktivitet foregår i sommerhalvåret.

Vi får altså betale for det varme været vi har hatt i det siste, men Rokseth kommer med en gladmelding. Tordenvær er en godværsindikator. Med andre ord er sommeren ikke helt over enda.

– Hyppig tordenvær er en godværsindikator, så vi bør egentlig bli glade når vi ser lyn i det fjerne – da blir det ofte varmt og deilig! Forteller Rokseth til VG.

Det er allikevel vi vestlendinger som trekker det lengste strået for godvær i helgen. Her blir det solskinn, forsikrer statsmeteorolog Jørgen Grønneberg i Bergen.

– Vi får mye sol her på Vestlandet. Vest-Norge, sør for Stad vil få oppimot 20 grader i indre strøk.  

– Ute langs kysten på Vestlandet kan det bli litt mindre sol og en litt kjøligere værtype med rundt 15-17 grader, sier Grønneberg.

Rokseths beste råd i skikkelig buldrevær er kort og greit: Søk ly! Ikke under trær, på åpne sletter eller på sjøen, men i biler, hus og steder der du er omringet av høye bygninger og gjenstander.