20140623_111753

Dokken Museum Sesongåpner

Dokken museum gir deg et glimt av hvordan Haugesund var før i tiden, nærme bestemt 1800-tallet. Ulikt fra andre museer er det ikke et stort bygg med utstillinger, men snarere et mini-samfunn av hus fra fortiden, som bidrar til å knutte generasjoner sammen.

-Det er viktig at barn får vite hvordan man hadde det i gamle dager, sier en tydelig munter og glad Sverre Ramstad, som sammen med Camilla Louise Romseland Rokstad er sommervertskap på Dokken museum.

I dag åpnet Dokken museum på Hasseløy og har åpent kl. 11:00 til 16:00 alle dager unntatt lørdag, frem til 10. August. Museet er ulikt fra andre museer i den forstand at mens det karakteriseres som et museum, ikke ser ut som et. Museet har overtatt husene på Dokken, og innredet dem med møbler og diverse autentiske gjenstander fra 1800-tallet.

-Vi opplever svært ofte faktisk at det er folk som kjenner igjen gjenstanden fordi de enten har hørt eller sett de før, eller som kjenner igjen gjenstandene rundt omkring i husene fordi de har hatt kjennskap til eierne eller lignende, sier Ramstad. -Det ville vært rart om så ikke var tilfelle egentlig, sier Ramstad etter litt refleksjon.

Husene på Dokken holder seg uforskammet godt til tross for å være utsatt for vær og vind året rundt. Dette skyldes delvis at museet er litt skjult, men først og fremst den utrettelige restaureringsjobben som er gjort for å vedlikeholde husene. Blant husene finner vi et gammelt salteri, bøkkerverksted, bedehus og en butikk. Dokken museum står i stor kontrast til det raskt voksende nærmiljøet. Tiden står stille på Dokken.

-Husene i seg selv er jo faktisk hovedutstillingen, sier Ramstad.

Dokken museum har alltid vært populært. Besteforeldre som tar med barnebarn er gjennomgående typisk for Dokken museum, det kan undertegnede forøvrig bekrefte, men også turister finner vegen til det noe avskjermede museet.

-Vi får besøk av svært mange turister i løpet av sesongen. Forrige år var det opp imot 50% turister. Det er tydeligvis ikke bare vikinger som appellerer til turistenes nysgjerrighet, avslutter Sverre Ramstad.