bilde_olufsen_2

Null sykefravær

Dagens tema i HORISONT er utenlandsk arbeidskraft. Arne Olufsen skryter uhemmet av de 35 rumenerne som er ansatt i Olufsen skipsservice på Killingøy.

Det blir stadig vanligere å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft. Hva er årsaken? Hvilke hensyn er det viktig å ta og hva bør en være forberedt på, om en bestemmer seg for å rekruttere mennesker med en annen bakgrunn? Hvilke rettigheter har arbeidsinnvandrere? Dette er noen av spørsmålene vi får svar på i dagens episode.

Olufsen skipsservice ble startet i 1977 og har alltid jobbet tett mot offshore-miljøet på Killingøy. Om næringsparken har endret seg, ligger fortsatt noen av de største kundene deres der, og for seks år siden flyttet de hele virksomheten til den lille øya i havgapet. Det medførte at de trengte flere folk, og Arne Olufsen fant en løsning han ikke skulle angre på. Han leide inn tre-fire rumenere.

– Ja, rumenerne begynte å komme i 2006, og året etter ansatte vi de første på fulltid. Siden har det bare økt på. De har etablert seg, med barn og familier, og trives veldig godt. Vi har i hvert fall ikke gjennomtrekk av folk og sykefraværet er nesten null. Noen av de som har vært her lengst har også fått større ansvar i bedriften.

Hvorfor rumenere?

– Vi har valgt den nasjonaliteten fordi de går godt overens med oss nordmenn og er i et godt humør stort sett hele tiden. Vi har hatt andre nasjonaliteter inne og da ble det litt knuffing, så vi holder oss til rumenere.

– Hvordan rekrutterer dere?

– Noen ganger er det en som har en bror eller bekjent som spør om vi har plass til flere, men stort sett reiser jeg til Romania selv, der vi har folk som hjelper oss med å sette opp intervjuer. Vi har også en liten workshop der vi ser på ferdighetene innen sveising, platearbeid og så videre. Et viktig moment er at de kan engelsk, så det sjekker vi grundig.

Er det forskjell på rumensk og norsk kompetanse?

– Nei, egentlig ikke. De har fagbrev og sertifikater i sveising, men vi oppdaterer selvfølgelig til norske DNV-standarder. De fleste kommer fra et område rundt Svartehavet hvor det er store skipsverft, så de har i grunnen gått en veldig god skole.

Er det noen av kundene dine som er skeptiske til utenlandske arbeidere?

– Ikke nå lenger. I starten var det noen som helst ville ha nordmenn ombord på båtene, men når de har sett hvor flinke rumenerne er, så vil de helst ha dem tilbake raskest mulig.

Hør et lengre intervju med Arne Olufsen i dagens episode av HORISONT (31.10.12). Vi har også besøkt Fatland slakteri i Ølen, og i studio får vi blant annet besøk av Merethe Haftorsen fra NAV Haugesund og Egil Severeide fra næringsforeningen.