jan_christian_torvestad_-_bilde

Verdensledende

Tema for dagens HORISONT er forskning og innovasjon. Jan Christian Torvestad i Statoil sier undervannsteknologien som utvikles på Killingøy er den mest avanserte i verden på sitt område.

Hvor går skillelinjene mellom forskning og innovasjon? Er Haugalandet en del av det nasjonale kunnskapssamfunnet? Og har vi egentlig innovative bedrifter i regionen? Dette er noen av spørsmålene som blir stilt i dagens Horisont-episode.

Jan Christian Torvestad har jobbet som assisterende prosjektleder for den spektakulære Hot Tap-operasjonen som ble utført på Oscar-feltet tidligere i høst. Kort fortalt går det ut på at et rør festes til et annet ved hjelp av undervannsroboter, mens produksjonen er i full gang. Han er ikke sikker på om folk vet hvor avansert teknologi som skapes på den såkalte PRS-basen i Haugesund.

Hva er PRS?

– Det står for Pipeline Repair System og er et slags spleiselag mellom oljeselskap og lisensholdere som ønsker å ha en beredskap dersom det skulle skje et uhell på en av rørledningene. I løpet av 21 dager skal vi være klare til å laste utstyr på båten og i stand til å starte reperasjonen, sier Torvestad.

­– Hvorfor her på Killingøy?

– Her er vi tett på storhavet, og vi store haller til å oppbevare utstyr, samt en dypvannskai like ved som gjør det lett å laste det over på båten.

­– Det er flere selskaper som er med i PRS-basen. Hvordan er samarbeidet?

– Det er Statoil som administrerer arbeidet, men vi er avhengige av et stort team med eksperter for å få dette til. Sånn sett er det mange lokale som bidrar med ingeniører og annet personell. Technip er vel den største underleverandøren, men også Polytec, Imenco og Deep Ocean er med.

­– Minner dette litt om romfartsteknologi?

– Ja, det synes jeg. I romfarten forholder de seg til stråling og avstand, mens vi arbeider mest med trykk. Robotene jobber på dyp der mennesker ikke kan oppholde seg, så dersom noe går galt må utstyret være så avansert at det klarer seg selv.

Torvestad kom inn i prosjektet for to og et halvt år siden, men han er fortsatt fersk i denne sammenhengen. Det lokale PRS-miljøet har eksistert i 25 år og Hot Tap-konseptet har blitt utviklet siden 1999.

Er det mye sannsynlighetsberegning?

– Ja, det kan du trygt si. Her skal alt testes til minste detalj i flere instanser før teknologien kan godkjennes og tas i bruk. Vi er nedi mikroskopiske tall før vi får lov til å gjøre en operasjon som vi gjorde på Oscar-feltet.

Vi du si at dere er forskere?

– Nei, det er vi ikke, men vi må ha en teknisk forståelse og kunne snakke med forskere. Om noe blir for komplisert for oss, samarbeider vi med spesialister og må kunne lese resultatene de kommer tilbake med. Vi er borti ganske intrikate tekniske problemstillinger.

Hør et utvidet intervju med Torvestad i dagens HORISONT-sending. I tillegg har vi vært hos Deep Ocean og snakket med Sveinung Soma som har ansvar for ingeniøravdelingen deres, og vi får besøk av Gunnar Birkeland (Polytec), Liv Reidun Grimstvedt (HSH) og Hege Økland (Maritime CleanTech West) i studio.