bilde_lise_waage_2

Ny Horisont i kveld

I første episode av høstsesongens Horisont, i kveld kl. 18.10, ser vi nærmere på generasjonsskifter i lokale bedrifter. Advokat i KPMG, Lise Waage, er gjest i studio og forteller at det er mye å ta stilling til.

Å ta over familiens selskap kan selvsagt by noen utfordringer. Lise Waage i KPMG Haugesund holder kurs i generasjonsskifter i familieeide bedrifter, og hun mener det er smart å starte prosessen tidlig.

Hva menes med et generasjonsskifte og hvorfor er det behov for et eget kurs?

– Kort fortalt er det snakk om overføring av virksomhet mens senior er i live. Det er mange hensyn å ta, sier Waage.

Som for eksempel?

– Det er mange juridiske finurligheter når det gjelder skatt og arveavgift, og så er det mye som avhenger av relasjonene i familien. Blant er det mange som glemmer hensynet til senior, om han eller hun skal ha inntekt, få en rolle i styret eller ansettes i firmaet.

Hender det at advokater må opptre som familiemeklere?

– Det kommer an på hvilken rolle kunden gir oss, men det går jo som regel enklere om familien kommuniserer og er åpne med hverandre. Det slår ofte uheldig ut dersom oppgjøret kun står på arveavgiften, men det finnes ingen fasit på dette området. Hvert tilfelle er unikt. Vi prøver uansett å dekke bordet for at et skifte skal bli så ryddig som mulig, og da er det lurt å starte tidlig slik at en kan gjøre eventuelle omorganiseringer før det skjer, sier Waage som forteller mer i kveldens program.

Sendingen begynner som vanlig rett etter 17.30-direkte. I studio får Waage selskap av Arne Wendelbo Aanensen i RG Hagland og Trond Amundsen i Amundsen spesial. I tillegg blir det innslag med Synnøve Seglem i Knutsen OAS og Haakon Laastad i Laastad & co.