halvstang

– En mann som prøvde å reise seg fra bakken ble skutt i hodet

Fredrik Holi og Espen Myklebust forteller om grufulle handlinger.

Til Haugesunds Avis forteller guttene som er henholdsvis 16 og 17 år gamle om de fryktinngytende scenene som utspant seg på Utøya på fredag.

– Vi var ved røyketeltet da vi hørte skudd og trodde det var fyrverkeri. Noen gikk for å sjekke. De kom løpende tilbake og fortalte om skyting. Jeg og en kompis la på sprang, og fra et hushjørne så vi en mann som lå på bakken. Han prøvde å reise seg, men ble skutt i hodet. Vi sprang ned i skogen og satt på stien, gikk litt fram og tilbake, lurte på hva vi skulle gjøre. Sa til de som grein at alt skulle bli bra. Sprang videre, vekk fra der det ble skutt, sier Fredrik Holi.

Nå sitter han hjemme i stua i Isvik i Skjold sammen med faren og kompisen Espen Myklebust.

– Hele tiden hørte vi skudd, det virket som han som skjøt var over alt. Vi sprang ned en sti, og så mellom sju og tretten personer. Døde. Skutt. Vi sprang videre mot vannet og satte oss på noen steiner, en kompis, venninne og jeg, sammen med noen andre. Det virket som det gikk lang tid, men det var kanskje ikke så lenge. Jeg vet ikke, sier han.

Han forteller videre om hvordan de greide å skjule seg.

– Vi satt der ved vannet, sammen med flere. Venninnen min var helt ute av seg, så jeg holdt henne i hånden. Plutselig var han bare 8–12 meter fra oss. «Alt skal gå fint, det er politiet,» sa han. Så skjøt han folk. Han smilte mens han skjøt. Vi løp inn i skogen. Da sprang kompisen min en annen vei. Heldigvis møttes vi igjen siden. Vi traff ekte politifolk som spurte hvor gjerningsmannen var og ba oss fortsette å springe vekk. Vi prøvde å gjemme oss, så sprang vi igjen. Da vi kom til bryggen, så vi flere politifolk, sier Fredrik.