blaskjell_0

E.coli i Tysvær-blåskjell

Men båtfolket avviser skyld.

Før helgen gikk mattilsynet ut med advarsel mot å spise blåskjell fra Tysvær og Stavanger fordi det var funnet E.coli-nivåer i disse som var over faregrensen.

– Blåskjellene er forurenset, og derfor skal man helst ikke spise dem, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet Rogaland og Agder til NRK.

Han nevner at dette blant annet kan skyldes en tendens blant de sjøfarende til å dumpe kloakken rett i havet, og vestlendinger er verst i landet.

– E.coli-bakterier tyder på at det er avføringsstoffer i blåskjellene. Dermed kan vi bli syke med mage- og tarminfeksjon hvis vi spiser skjellene, sier Gyrid Espeland i Mattilsynet Midt-Rogaland til NRK.

Båtfolket protesterer

Generalsekretør i Kongelig Norsk Båtforbund, Reidar Kjelsrud, avviser Mattilsynets påstander. – Vi er litt lei av å bli gjort til syndebukk for denne kloakkdiskusjonen. Når det kommer kraftige regnskyll, renner mange kommunale overløp over. Da går all kloakken rett i sjøen. Det skjer rundt hele kysten, sier Kjelsrud til NRK.

– I beste fall er det urettferdig. Jeg forundrer meg over at Mattilsynet mener fritidsbåtflåten bidrar til dette, sier han.