andreas-odland-fem-aar

Med Liv og Lyst

Filmskaper Eli Lea forteller historier om levd liv. Denne gangen er det pensjonister i Haugesund som deler hverdagshistorier og livsvisdom med oss. I oktober blir det filmpremiere på Edda kino.

88 år gamle Andreas Odland og 72 år gamle Aksel I. Lorentzen og er to av de som deltar i prosjektet Med liv og lyst. 

I tredje etasje på Udland Omsorgssenter sitter Andreas og ser på et solbleket bilde av kona si, Olaug. Han tenker ofte på hvordan Olaug ville sett ut i dag. – Hun ville vært en flott, hvithåret gammel dame, sier Andreas. Da han mistet kona si, ble kameratene en viktig støtte. – De kom på besøk hver bidige dag hele det første året, forteller han.  

Mange haugesundere kjenner Andres. I 40 år spilte han på aldershjem I byen. – Jeg spilte ikke bare for andre, jeg spilte for meg selv også. Da glemte jeg savnet, forteller Andres I sin historie.

Litt lenger borte i gangen finner vi Aksel. Mellom familiebildene på de hvitmalte veggene henger fargerike malerier. Aksel dro til sjøs da han var ung. Når båten lå i land satt han ofte på lugaren og tegnet og malte. –Jeg visste tidlig at jeg hadde talent, men jeg turde ikke å satse på malingen da jeg var ung. Det treger jeg på i dag.

Både pensjonister som bor hjemme og de som bor på omsorgsinstitusjoner får anledning til å bidra med et livsminne til prosjektet.  –Vi er ikke ute etter fortellinger om de store historiske hendelsene, sier filmskaper og initiativtaker Eli Lea. – Det er i hverdagen de fleste av oss lever livene våre, og det er mye kunnskap og visdom i hverdagshistoriene til mennesker som har levd en stund.

Prosjektet er et samarbeid mellom Eli Lea og Haugesund Røde Kors Omsorg. Livsminnene blir samlet inn mellom mai og august, før prosjektet avsluttes med premierefest på Edda kino på Verdighetsdagen 20. oktober. Premieren blir åpen for alle.

Noen historier vil bli skrevet ned, andre blir presentert i lyd og bilder på en dvd. Dvden vil bli vist på alle alderinstitusjonene i Haugesund. Du får også se historier fra Liv og Lyst på TV Haugaland til høsten.