230611_krigsseilere.mp4_thumb

Klart for Convoycup

Skudeneshavn – Orknøyene og 250 nautiske mil.Under Skudefestivalen neste helg arrangeres Convoy cup.

Regattaen ble første gang arrangert i 2009, men komitéen bestemte tidlig at det skulle bli seilas også i 2010, og nå i 2011.

Seilregattaen har sitt utspring fra Halifax i Canada, hvor det i flere år er arrangert tilsvarende som en markering og et minne over alle sjøfolk som gjorde en formidabel innsats under 2. verdenskrig.

-Alle norske skip i utenriksfart ble beordret til å søke til allierte havner. Her ble alle norske rederier slått sammen til ett stort rederi: Nortraship. Det vil i praksis si at over 1000 norske skip med bortimot 40.000 sjømenn ble kommandert til å kjempe i krigen. For de fleste ble det 5-6 år med farefulle konvoy-turer med krigsmateriell som jagerfly, bombefly, tanks, kanoner, soldater og matvarer, olje og flybensin, bomber og granater, sier Bjørn Toft.

I underkant av 20 båter deltar i årets seilas, og marinen vil være tilstedet for å stå æresvakt.

-Det er et veldig viktig arrangement. Vi får satt fokus på den store innsatsen som ble gjort under krigen. Det er viktig at vi ikke glemmer disse tunge årene, sier Per Kåre Vik i Skudenes sjømannsforening.

TV Haugaland har laget en dokumetar om krigsseilerne og deres innsats under krigen. I videovinduet over får du en liten smakebit. Medvirkende i filmen er Dag Midbøe, Artur Bernhard Avløp, Erling Meidell Birkeland, Rolf Svanberg (alle krigsseilere), Alfhild Møllerhaug (enke etter krigsseiler Einar Møllerhaug), Sigrid Steensnæs, (enke etter krigsseiler Erling Steensnæs),Espen Heggland (foto/redigering),Bjørn M. Toft, (intervjuer)