jarstein_0

Er cup fortsatt cup?

Davy Wathne og Arild Flesjå om cupens dalende anseelse.

Klokken åtte i dag morges var det fortsatt to tusen billetter igjen til dagens cupbatalje mot Viking. For bare to år siden ville en fjerderundekamp mot erkerivalen vakt større oppsikt og sannsynligvis fyllt opp stadion.

Spørsmålet er om Haugesundspublikummet er blitt for godt vant til store oppgjør, og om seriesuksess gjør at cupavansement ikke lenger anses som like viktig.

Kan det være at med så mange storlag på besøk i løpet av sesongen blir en cupkamp mot Viking, som riktignok sliter i bunnstriden, ikke slik en spesiell anledning som det før ville vært? Skyldes kanskje frafallet at det er en midtukekamp, eller et usedvanlig tett kampprogram?

Arild Flesjå, leder i Maakeberget, sier til TVH.no at han synes hver eneste hjemmekamp, uansett motstander, burde være utsolgt med tanke på at det kun er plass til fem tusen.

– Det er horribelt! Selv mot Start, i serien forrige søndag, var det seks hundre ledige seter. Det holder ikke hvis en skal kalle seg fotballby!

Han mener noe av reduksjonen i billettsalg også skyldes færre tilreisende bortelagstilhengere, men at dette ikke kan være noen unnskyldning.

– Det virker som om det ikke går opp for folk at cupsuksess er aktuelt før man når semifnalen, sier en bekymret Flesjå.

Davy Wathne i TV2 er enig i at cupen ser ut til å ha mistet mye av sin glans og at kun finalen står igjen som en stor begivenhet. Han nevner flere faktorer som han mener har bidratt til en gradvis utvanning av cupens status i norsk fotball.

– Tippeligaen har økt i anseelse fordi man nå får en mer fullstendig dekning av hver runde, i dag i TV2. Alle kampene vises på TV mens man tidligere bare fikk se noen få. Dessuten kan det bli mye selv for fotballinteresserte å følge med cupen i tillegg til serien, Champions League-kvalik, Europaligaen og EM-kvalik for landslaget. Tradisjonelt sett har Norge og England vært de store cuplandene, mens svensker og dansker ofte har stilt seg litt uforstående til den en gang så glødende optimismen rundt turneringen, men den tiden er forbi.

På spørsmål om hvorfor Haugesundspublikummet ikke lenger møter like mannsterke på cupkamper svarer han at vi, etter én sesong i tippeligaen, har vendt oss til å spise kirsebær med de store annenhver uke og som sådan er blitt blasert med hensyn til storlagsbesøk.

Det var nettopp cupen, i 2007, som ble et historisk vendepunkt for klubben, da i overkant av åtte tusen haugesundere dro til hovedstaden for å støtte laget. Men å gjenta en lignende suksess, eller, bank i bordet, overgå den med et cupgull, blir vanskelig uten haugesundspublikummets udelte gunst.