Pasta tagliatelle alla puttanesca with black olives, capers, anchovies and crushed tomato.

Pasta alla puttanesca

Ikke la deg skremme av at denne retten heter horens pasta.

Om du ikke har oppdaget det før, er vi veldig glade i italiensk mat i denne spalten, og du bør absolutt prøve vår deilige risotto primavera. Men denne gang skal det handle om en salt og spicy pastarett.

Det verserer flere historier om hvordan pasta alla puttanesca ble til. Den kanskje mest populære, men ikke verifiserte, er at horene i det sydlige Italia trengte å få i seg noe mat innimellom øktene, og da måtte de kunne sveive i hop en enkel rett basert på det de hadde for hånden av ingredienser. Og disse ingredisensene er da også typiske for det du finner på spiskammerset i et vanlig syditaliensk hjem. Retten er imidlertid først omtalt på 60-tallet, og man antar at den vokste frem på 50-tallet.

Til 4 personer

1/2 dl olivenolje

4 fd hvitløk – finhakket

2 bx flådde og hakkede tomater

1 dl sorte oliven – uten kjerner (hvis de er store, grovhakk dem)

3 stk ansjosfileter – hakket (ikke de i krydderlake, men de i olivenolje)

1,5 ss kapers – avsilt

1 ts tørket oregano

1/2 ts tørkede chiliflak (du kan også bruke cayennepepper)

400 g spaghetti (du kan også bruke andre typer pasta, som tagliatelle, penne etc)

Salt

Pepper

2 ss hakket bladpersille

Varm olivenoljen i en stor kjele på middels varme. Ha i hvitløken og stek den til den begynner å mykne og gir fra seg duft, maks ett minutt. Ha så i oliven, ansjos, kapers, oregano og chili, og surr i ett minutt til. Hell i tomatene, rør godt rundt og skru ned varmen litt. La sausen putre uten lokk en ti minutters tid til den begynner å tykne. Rør litt rundt underveis, så du er sikker på at sausen ikke svir seg. Smak til med salt og pepper.

I mellomtiden koker du opp saltet vann i en stor kjele, har i pastaen og lar den koke så lenge som angitt på pakken. Test gjerne underveis, så du får pastaen passe al dente. Sil av pastaen og ha den tilbake i kjelen du kokte den i. Hell over sausen og persillen og vend og rør rundt til sausen har dekket all pastaen skikkelig. Server i dype tallerkener med godt brød til.

Hva? Ikke parmesan?

Du savner kanskje revet parmesan eller annen ost til denne retten, men faktum er at italienerne sjelden bruker ost til retter hvor det inngår sjømat, i dette tilfellet ansjos, og det synes vi er en grei regel å følge.

Når det gjelder vin, følger man imidlertid ikke regelen om hvitvin til sjømat. Til denne retten drikker man stort sett rødt, og da gjerne en robust rødvin fra det sydlige Italia og Sicilia, f.eks. basert på druene primitivo, aglianico eller nero ‘d’avola. Du kan også gjerne drikke en chianti til denne retten.

Vil du kanskje ha noe lettere til middag, men som du samtidig blir mett av? Prøv vår caesar-salat med kylling og bacon.