dei_vino_nobile_di_montepulciano_2008

Flott fra Toscana

Denne noble rødvinen er et veldig godt kjøp.

De tre fremste vinene fra Toscana er Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano, og det er en vin av sistnevnte type som er vår anbefaling denne uken.

Det kan virke forvirrende, men denne vinen har ingenting med Montepulciano d’Abruzzo å gjøre. I det sistnevnte tilfellet er det snakk om vin laget på montepulciano-druen i regionen Abruzzo, mens vår vin er en “nobel vin” fra den lille byen Montepulciano like sydøst for Siena i Toscana.

Vinen er laget på 80% sangiovese (lokalt kalt prugnolo gentile), 15% canaiolo og 5% mammolo, og produsenten heter Dei. Med en pris på 160 kroner er ikke dette akkurat noen billig vin, men de fleste vinene av denne typen som er inne på polet, koster over 200 kroner. Og når kvaliteten er såpass bra som her, kan vi ikke si noe annet enn at dette er et meget godt kjøp.

Dei Vino Nobile di Montepulciano 2008, #5715701, kr 159,90, 88 poeng.

Dyp rubinrød på farve. Fin duft av kirsebær med innslag av lær og hint av urter og krydder. God fylde med rik frukt, middels syre og en ganske lang ettersmak med tydelig, men fine tanniner.

Denne vinen er litt reduktiv (det motsatte av oksidert), så det er en liten “stink” på nesen med det samme du åpner flasken. La derfor vinen få en time på karaffel først, så blåser denne unoten bort. Vinen er god å drikke nå, men tåler også lagring i tre til fem år.

I matveien kan du bruke denne vinen til både okse, lam og vilt, samt smaksrike pastaretter. Hvorfor ikke prøve den til en pasta alla puttanesca? Og mens vi er i Italia, og du kanskje heller har lyst på en god hvitvin? Da skal du prøve en Anselmi San Vincenzo.