17.mai-buffet

17. mai-buffet i en fei

Du har vel lyst å være gjest i eget selskap? Da skal du ikke legge deg til for mye styr i anledning dagen.

Mange er overambisiøse på egne vegne når de skal stelle i stand selskaper. Så ender hele greia med at de blir stresset og utslitt og ikke evner å kose deg. Er det nå så sikkert at gjestene vil trives mye bedre når du varter opp med bortimot 20 forskjellige kalde og varme retter? Også her kan det nemlig vise seg at det enkle ofte er det beste.

Det følgende forslaget til 17. mai-buffet trenger nesten ingen preparering; det er omtrent utelukkende snakk om anretning. Mesteparten av tiden går faktisk med til å handle inn, og du bør også være litt kresen på hvor du handler. Buffeten har preg av Middelhavet, så tenk Italia, Spania og Sør-Frankrike.

Spekemat
Kjøp skikkelig spekeskinke, f.eks. parma eller serrano, eller kanskje begge deler. Italiensk salami er alltid godt, noe den har til felles med spanske chorizo. Det finnes også god fransk spekemat.

Oster
Kjøp tre til fem oster, og styr unna de kjedelige industriostene; det er så mye annet og bedre å velge i. En grei anretning kan inneholde én fast, vellagret ost, og her er det mye å velge mellom: parmesan, pecorino, manchego, gouda, cheddar eller gruyère. Hvitkittost er også godt, så du bør ha med en brie eller camembert. Blåmugg må også inn på programmet, og klassikere her er jo stilton, roquefort og gorgonzola. Du kan gjerne utvide fra disse tre ostetypene, og da er det kjekt med en hvit, fransk geitost, f.eks. chèvre. Rødkittoster er også spennende, som epoisse, munster og morbier.

Tilbehør
Lag en grønn salat basert på de pakkene med blandet salat du får kjøpt i butikkene.  Lag en vinaigrette til å ha i salaten (eller kjøp fransk dressing på flaske). Sørg for å ha én eller flere flasker god, extra virgin olivenolje på bordet. Balsamico-eddik er også godt. Sett frem masse småskåler med oliven, gjerne både sorte og grønne, soltørkede tomater (du får dem på glass), marinerte hvitløksfedd og ristede, salte mandler. Så må vi selvsagt ha godt brød, og både baguette og landbrød passer bra til alt det andre.

Søt avslutning
Hvis du vil bake en kake til festen, er det selvsagt ingenting i veien for det, men det aller enkleste er rett og slett å servere konfekt. Men begynner vi ikke nå å bli lei av Kong Håkon? Joda, og det finnes bedre konfekt; det gjelder bare å velg riktig forretning og kikke litt ekstra etter i hyllene.