amanda_4

Hvem var Amanda?

Nei, ingen gav meg en sådan stund, som Amanda i fra Haugesund. og ingen har slik en deilig munn, den er som en rosenlund....

I går ble det kjent at Haugesund teater skal sett opp stykket Amanda fra Haugesund senere i høst. De fleste Haugesundere er kjent med strofene fra sangen om Amanda fra Haugesund. Men, hvem var egentlig denne damen.

Øyvind Pedersen fra Haugesund har et spesielt forhold til den kjente Haugesundssangen. Amanda Sofie Stangeland, født Steinsnes, var nemlig grandtanten til Pedersen. Haugesunderen er interessert i slektsforskning og har god oversikt over livet til en av byens mest kjente damer.

-Hun var en godt likt dame, og hadde et stort sosialt nettverk. Det var alltid noe som skjedde rundt henne, og hun hadde hele tiden masse folk på besøk hjemme hos seg, sier Pedersen.

Hobbyslektforskeren har sendt oss noen bilder av grandtanten sin, som altså het Amanda Louise Stangeland. Hun ble født ved Steinsnes nord i Haugesund en sommerdag i juli 1894.

Hovedbildet i denne artikkelen er hentet fra noen år senere. I følge kirkebøkene giftet hun seg med bøkkeren Anders Bertin Stangeland fra Ølen i en alder av 20 år 18. oktober 1914. Kun 7 måneder senere, på nasjonaldagen 1915 fødte hun sitt første av totalt fem barn, Sigrun Beate.

På de 2. bilde er resten av barneflokken samlet. Amanda fikk fire unger til i med kort mellomrom Malene (f. 140816), Anna (261017), Magda Louise (130319) og Ruth (031220). Magda Louise ble påkjørt og omkom bare 12 år gammel i 1943.

I mai 1925 giftet broren, Nils Martin Heiberg Steinsnes seg. Amanda som da var 31 år gammel var forlover for broren.
Amanda var et kjent menneske i bybildet i Haugesund. Øystein Pedersen kan fortelle at hun nok var mest kjent for det de på den tiden kalte ”gauking”, kort fortalt salg av brennevin. Haugesunds foreløpig mest kjente kvinne døde på Rogaland sykehus 22.oktober 1947 i Stavanger. Hun ble fraktet hjem med båt til Haugesund og ble gravlagt på Udland kirkegård nord i Haugesund, da gamle Skåre kommune.