casamatta_2009_-_tvh

Billig og godt fra Toscana

Denne rødvinen fra halvt norske Bibi Graetz er god til pizza, pasta, kylling og hvit fisk.

Mange av leserne så sikkert programmet på TV 2 da Øyvind Fjeldheim besøkte Bibi Graetz i Toscana. Den karismatiske Graetz har norsk mor og norsk kone, så vi må vel få lov til å kalle ham minst halvt norsk.

Mens de mest kjente rødvinene fra Toscana kommer fra Chianti, Montalcino og Montepulciano, så driver Graetz like utenfor Firenze. Derfor klassifiseres vinene hans som IGT Toscana. IGT står for Indicazione Geografica Tipica, altså typisk for området.

Graetz lager likevel veldig gode viner. Flere av dem er veldig dyre og har fått kjempekritikker fra ledende vinanmeldere verden over. Vi skal imidlertid ta for oss hans rimeligste vin, Casamatta, som betyr “galehus” på italiensk. Den er laget på Toscanas signaturdrue, sangiovese, så selv om vinen bare koster hundrelappen, smaker det Toscana lang vei.

Casamatta 2009, vnr 5905001, kr 99,90, 84 poeng.

Dyp rød med hint mot fiolett. Sursøt duft av mørke kirsebær med innslag av krydder og lakris, samt et hint av urter. Middels fyldig med kjølig frukt, frisk syre og en ikke så verst lang ettersmak med fine tanniner.

Denne vinen passer til mye av den maten vi spiser mest av, nemlig pizza, pasta og kylling. Om du liker rødvin til fisk, er denne vinen også et godt valg.

Prøv gjerne vinen til helstekt kylling med hvitløk og urter.