helstekt_kylling

Helstekt kylling

Denne kyllingen er både saftig og proppfull av smak.

Når du helsteker kylling i ovn, er det ofte et problem at den kan bli litt tørr, og spesielt gjelder det brystene. I denne oppskriften gjør vi noen grep som sørger for at du beholder saftigheten. Men utgangspunktet må være at du bruker skikkelig kylling.

De vanlige Prior-kyllingene er veldig små og ikke spesielt smaksrike, så du bør velge noe som er større og bedre. Eksempler på god kylling er bl.a. de fra Stange og Holte Gård. De ble i utgangspunktet kun solgt i delikatesseforretninger, men begynner å få stadig bedre distribusjon, så nå finner du dem også i de mer velassorterte supermarkedene. Prior har også tatt opp kampen med disse småskalaprodusentene, og leverer nå veldig god Livèche-kylling.

Denne oppskriften er lett inspirert av Sonja Lee, jada, datteren til han med nudlene.

Til 4-6 personer

1 hel kylling på 1,5 – 2,2 kg

2 ferske hvitløk

1 sitron

1 potte salvie (kan erstattes med rosmarin)

5 kvaster bladpersille

1 bunt gressløk

5 ss smør

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

5 dråper Tabasco (eller 1/3 ts cayenne-pepper)

1 skvett rødvin

1 baguette

Olje til pensling

1 pakke blandet grønn salat

Dressing

Sørg for å ta kyllingen ut av kjøleskapet og pakk den ut et par timer før du går i gang slik at den nærmer seg romtemperatur. Da er det lettere å få jevn steking. Skjær den ene hvitløken i to på tvers (ved “ekvator”), skjær sitronen i fire båter og plukk 10 blader salvie. Stapp alt dette inn i hulrommet på fuglen.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Så kommer trikset som skal gjøre kyllingen både saftig og smaksrik: Vi skal legge urtesmør under skinnet. Ta smøret, 3 skrelte hvitløksfedd, 10 salvieblader, bladpersille, gressløk, salt, pepper og Tabasco og blitz dette i en blender. Så skal du lirke fingrene inn under skinnet på brystene og lårene på kyllingen slik at du skaper lommer. Vær forsiktig så du ikke river skinnet løs. Så bruker du fingrene til å dytte urtesmøret inn under skinnet. Du kan stryke skinnet på utsiden så du får fordelt smøret utover. Bind opp lårene med hyssing. Gni så kyllingen inn med litt salt og pepper på utsiden. Smør inn en form/langpanne med olje, sett i kyllingen og legg de resterende, uskrelte hvitløksfeddene rundt. Da er det inn i ovnen med den.

Hvor lenge skal kyllingen steke? Det avhenger både av størrelse og det faktum at ingen ovn er lik når det gjelder temperatur. Det er heller ikke så greit å stikke et steketermometer i en kylling. Da bruker vi følgende fremgangsmåte: Stek kyllingen i 50 minutter. Stikk så en stor nål eller en spiss og smal kniv inn i det tykkeste på låret. Saften som renner ut skal være blank. Har den det minste tegn til rødt, trenger kyllingen mer tid i ovnen.

Når den er ferdig, tar du den ut og løfter den over på en skjærefjøl. Plukk hvitløksfeddene ut av pannen, men ikke kast dem! Vi skal nemlig bruke dem til noe lurt.

La kyllingen hvile 10-15 minutter (litt avhengig av størrelse). Imens siler du fettet av pannen og koker den så ut med en skvett rødvin. Sil av dette i en bolle eller et sausenebb. Pisk inn litt smør, og du har en veldig smaksrik saus. Blir den litt for tynn, kan du jevne den med maisena.

Tilbehør

Dette er en enkel og rustikk rett, og vi bryr oss ikke med noe avansert tilbehør. Godt brød og en grønn salat er egentlig alt du trenger. Noe som er veldig godt, er å skjære baguetten i skiver, smøre dem inn med litt olivenolje og så grille eller ovnssteke dem til de blir gylne. Så skviser du de bakte hvitløksfeddene, som nå er blitt myke, milde og søtlige, ut av skinnene og smører dem på baguetteskivene.

Salaten vender du bare lett i en dressing, men ikke Thousand Island her, snarere en enkel og helt basic vinaigrette. Om du ikke orker å lage den selv, kan du bruke fransk dressing fra flaske.

Da er det bare å finne frem en god flaske vin. Prøv en ikke altfor kraftig norditaliensk rødvin, f.eks. en barbera eller dolcetto. Eller denne billige og gode fra Toscana.

Hvis du vil ha poteter til kyllingen, kan du prøve verdens beste potetstappe.