russebilde

Advarer russen mot knuter

Russeferiringen er i full gang på Haugalandet. Folkehelseinstituttet advarer mot det de kaller farlige russeknuter.

Russene på Haugalandet er i full gang med å sikre seg flest mulig russeknuter. Som så ofte før innebærer mange av disse et vist alkoholinntak. En av klassikerne er ølkorken. Den innebærer at russen må drikke en kasse øl på 24 timer. Folkehelseinstituttet (Fhi) mener russen må ta til vett å fjerne knuter som baserer seg på inntak av alkohol. Det kan nemlig få fatale følger.

I følge Fhi vil en jente som veier 50 kilo, og som drikker en øl i timen kunne ha en promille på 6 hvis jenta har normal forbrenning. Ved lavere forbrenning eller annen fordeling av alkoholen i kroppen kan promillen ende opp på 9.

Til sammenligning kan en promille høyere enn tre være dødelig.

En gutt på 75 kilo vil ha 1,9 promille etter 24 timer ved samme alkoholinntak. Ved lavere forbrenning og annen fordeling av alkoholen i kroppen kan han få promille opp mot 4,0.

Skeisvangsrussen har flere knuter som involverer bruk av alkohol. Russepresident skolen Ragnhild Brekke sier russen ved skolen ikke har ølkorken som en del av årest russeknuter.

-Vi ble advart mot denne da vi laget årets russeknuter og valgte ikke å ha denne i år, sier Brekke.

Blant russeknutene som Skeisvangsrussen kan ta er den velkjente vinkorken. Det innebærer at russen drikker en flaske vin på 30 minutter. Også denne advarer Folkehelseinstituttet mot.

En gjennomsnittlig gutt vil etter halvannen time ha 1,2 i promille ved et slikt alkoholkonsum, mens tilsvarende promille for jenter vil være 2,3. Promillenivået kan imidlertid nærme seg 3, som vil kunne være dødelig.

-Russestyret fikk beskjed av helsesøster om at enkelte knuter kunne være farlige. Det har vi tatt hensyn til. Vinkorken valgte vi likevel å beholde, men vi har merket på knuteoversikten at det kan medføre en viss helserisiko ved å gjennomføre knuten, sier russepresident ved Vardafjell videregående skole, Charlotte Digernes.