manhattan

Erkeklassisk drink

Du trår aldri feil med en Manhattan.

I likhet med mange andre klassiske drinker, finnes det et hav av forskjellige, konkurrerende anekdoter om hvordan Manhattan oppsto og hvordan den fikk sitt navn. Vi skal ikke henge oss opp i disse, men heller gå rett på sak og diskutere ingrediensene og oppskriften.

Hovedingrediensen er whiskey, og det skal helst være amerikansk rye whiskey, selv om det også brukes bourbon eller kanadisk whiskey. Den nest viktigste ingrediensen er søt, rød vermouth. Videre skal det være bitters pluss et cocktailbær til pynting.

Her er oppskriften fra International Bartenders Association:

5 cl rye eller kanadisk whiskey (f.eks. Seagram’s 7 eller Canadian Club)

2 cl rød, søt vermouth (f.eks. Martini eller Cinzano)

1 dæsj Angostura-bitters

1 maraschino-kirsebær (garnityr)

Rør de tre første ingrediensene med is og sil over i et avkjølt cocktail-glass (som på bildet). Pynt med cocktailbær.

Denne drinken er litt søt, men fortsatt såpass tørr at du kan bruke den til aperitiff, men du kan egentlig drikke den når som helst. Skal du lage til en hel flokk mennesker, er det mer effektivt å lage en mugge fremfor én og én individuell drink.

Liker du whisky? Her er en deilig og forfriskende drink, basert på Jack Daniel’s:

Lynchburg Lemonade