laks_med_asparges

Laks med asparges og smørsaus

Denne kan du lage både som forrett og hovedrett.

Dette er en rett som ikke bare er ytterst velsmakende; den er også ganske enkel å lage.

Til 2 hovedretter eller 4 forretter:

1 pk Salmalaks
1 bt grønn asparges
2 stk sjalottløk
3 dl tørr hvitvin
200 g smør
Cayennepepper
Salt og pepper
Olje til steking

Begynn med smørsausen (beurre blanc), da den tar lengst tid. Skjær smøret i terninger og la dem stå i romtemperatur slik at de blir myke. Finhakk sjalottløken og ha den i en liten kasserolle, hell på vinen og kok inn til det gjenstår kun en drøy spiseskje med væske.

Mens vin/løk-reduksjonen koker inn, pakk ut laksen slik at den får temperert seg. Bryt eller skjær av de nederste, trå bitene på aspargesene. Vi nevnte innledningsvis at denne retten er enkel å lage, og det holder vi fortsatt fast ved. Det eneste som kan være litt utfordrende er timingen, for til slutt skal laksen stekes mens aspargesen koker og du pisker smøret inn i sausen, og alt skal være ferdig samtidig.

Kok opp rikelig med vann til aspargesen og ha i et par spiseskjeer salt. Skjær laksen i passe biter, ha på salt og pepper og stek eller grill den med litt olje på middels til høy temperatur ca 2-3 minutter på hver side. Husk at det er bedre at laksen er for lite enn for mye stekt. Når laksen er ferdig på ene siden, har du aspargesen i det kokende vannet. Hvis aspargesen er sånn noenlunde normal størrelse og tykkelse, skal den ha omkring 3 minutter.

Når aspargesen er i vannet, snu laksen og vend oppmerksomheten mot smørsausen. Ha kasserollen over svak varme. Reduksjonen skal være varm nok til at smøret smelter når du har i terningene med iherdig pisking, men ikke så varm at du får smeltet smør. Sørg for at du pisker inn den siste terningen samtidig med at laksen og aspargesen blir ferdig. Juster smaken på sausen med litt salt og cayennepepper.

Anrett laks med asparges og beurre blanc på varme tallerkener. Her trenger du ikke poteter, ris eller pasta. Server med godt brød, enten baguette eller landbrød.

Hvilken vin skal du drikke til? Denne australske hvitvinen passer perfekt.

Variasjoner

Det finnes også en del vrier du kan gjøre for å variere denne retten. Du kan posjere/trekke/dampe/bake laksen istedenfor å steke/grille den. Oppskriften vi har gitt på beurre blanc er ganske ”snill”, da den kun inneholder hvitvin, mens endel oppskrifter spesifiserer en blanding av hvitvin og hvitvinseddik for en syrligere saus. Du kan også bruke bare hvitvin og så justere syrligheten med litt friskpresset sitronsaft til slutt. Hvor mye ”kick” du vil ha i sausen, avgjøres av hvor mye cayennepepper du har i. Noen foretrekker å ha løken i smørsausen for litt ekstra tekstur og smak, mens andre siler den fra. En kjekk variant er å beholde løken i og kjøre opp sausen med stavmikser. Da virker løken som jevning, samtidig som du får pisket inn luft. Da blir sausen både tykkere og luftigere. Det er også godt med litt finhakket gressløk i sausen.

Har du mer lyst på kjøtt? Her er en oppskrift på deilig pepperbiff.