suu_kyi_1_ny

Møtte fredsprisvinner

Terje Gardvik fra Karmøy har akkurat kommet hjem fra Burma. Der møtte han fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi slapp i november i fjor ut av husarrest i Burma, etter flere år i isolasjon i Burma.

-Et utrolig spennende møte med et inspirerende menneske, sier Garvik.

Via kontakter i Norge og med en sykkeltur som dekke fikk Garvik og reisefølge på tre i all hemmelighet organisert et unikt møte med fredsprisvinneren og menneskerettighetsaktivisten. Offisielt var turen kun et vanlig turistbesøk.

-Hadde vi blitt oppdaget kunne dette fått store konsekvenser for Suu Kyi og apparatet rundt henne. Vi hadde også havnet i trøbbel vis dette ble kjent da vi var der, påpeker Garvik.

Gjengen fikk rundt 15 til 20 minutter i hovedkvarteret til Suu Kyi. Garvik er imponert over hvor oppdatert fredsprisvinneren var på situasjonen i Europa og ellers i verden, til tross for at Burma regnes som et av verdens mest isolerte land.

-Hun har nok sine kilder, for hun var godt orientert angående Libya og andre konflikter i verden. Hun var også velinformert om Norge, sier Garvik.

1991 ble Aung San Suu Kyi gitt Nobels fredspris for sin ikke-voldelige kamp for demokrati og menneskerettigheter, men ble nektet å dra til Norge for å motta prisen. Garvik innrømmer at Suu Kyi ikke er særlig optimistisk på egne vegne.

-Situasjonen hennes er svært usikker, og det er umulig å vite hvordan utviklingen i landet vil v¨re fremover, sier Garvik