green pea soup cream in glass bowl

Hedonistisk ertesuppe

I denne Nigella-inspirerte suppen er det MYE hvitløk.

Selv etter tredve år i Oslo dukker det stadig opp småting i hodet mitt fra oppveksten i Haugesund. Så også nå når jeg skulle skrive om ertesuppe.

Gjett ka me ska ha te middag. Det begynne på ”a”.

Alka?

Nai, arter!

Vel, nok om det. Over til Nigellas ertesuppe.

Som de flste godt voksne menn (og sikkert noen yngre også), er jeg ihuga Nigella-fan. Ikke bare har damen en, skal vi si, ”generøs” fremtreden. Maten hun lager er også svært generøs, ja, ofte den rene og skjære hedonisme.

Jeg så Nigella lage ertesuppe med hvitløk på BBC Lifestyle, som gjest hos Nigel Slater (det blir mye Nigel(la) dette). Det så vanvittig godt ut, men i forfjamselsen glemte jeg å sette i gang PVRen min for å ta det opp, så jeg har bare en vag forestilling om hvilke ingredienser og hvilke mengder hun brukte. Men andre har tydeligvis vært mer på alerten enn meg, og heldigvis har vi noe som heter Google, så jeg har greid å spore opp en sånn noenlunde reproduksjon av oppskriften.

De som følger denne spalten, vet at jeg er glad i hvitløk, som for eksempel i verdens beste potetstappe, og det er mye hvitløk i suppen til Nigella også.

Middag til 2 eller forrett til 4

1 hel fersk hvitløk
1 klunk olivenolje
5 dl frosne grønne erter
5 dl kyllingkraft
2 ss revet parmesan
2 ss smør
1 dl kremfløte
Salt og pepper

Begynn med hvitløken, for den tar lengst tid. Sett stekeovnen på 160 grader. Skjær toppen av hvitløken slik at du ser feddene. Hell en liten klunk med olivenolje nedi (vanlig – ikke extra virgin), pakk hele hvitløken inn i aluminiumsfolie og bak den én time i ovnen. Når du tar den ut, la den kjøle litt ned så du ikke brenner fingrene.

Varm kyllingkraften (du kan også bruke grønnsakkraft). Kok ertene etter anvisningen på pakken. Sil av ertene og ha dem i en blender og skvis de bakte hvitløksfeddene ut av skinnene og oppi blenderen også. Ha i parmesan og smør og halvparten av kraften, og kjør til en jevn suppe. Ha dette over i en panne og varm opp. Spe med mer kraft til passe konsistens og rund av med litt fløte. Smak til med salt og kvernet, sort pepper.

Denne suppen er veldig god som den er, både som forrett og full middag. Men du kan gjerne ”pynte” den til fest også. Enten du legger opp til å bruke suppen til forrett eller hovedrett, kan du ha i noen stekte kamskjell, eller noen stykker fast, hvit fisk, for eksempel kveite eller breiflabb, stekt eller dampet. Sørg bare for å ikke ha for mye suppe i skålene. Fisken/skalldyrene skal stikke opp av suppen. Ha gjerne et lite dryss finhakkede, ferske urter over. Gressløk, persille eller kjørvel går alle bra her.